Традиційне скрипкове мистецтво поліщуків помирає разом зі своїми автентичними носіями, а тих, хто іще живий, на весілля та іменини більше не запрошують, у моді інша музики. Порятувати від остаточного зникнення поліську скрипкову музику взялися в Етнокультурному центрі "Веснянка" міського Палацу дітей та молоді. Автентичних виконавців увіковічнили на компакт-дисках.

Цей скрипаль із Зарічненщини, як і більшість його колег та їхня запальна музика нині живуть тільки у цьому фільмі. Два з половиною десятки років такі записи збирав художній керівник "Веснянки" Віктор Ковальчук. Тепер автентичне виконання поліської скрипкової музики вийшло на компакт-дисках, невеликим накладом, але районним будинкам культури і творчим колективам має вистачити. Запрошувати на весілля скрипалів поліщуки почали забувати ще в середині ХХ століття, пішла мода на іншу музику. Автентична перестала існувати у своєму природному середовищі і супроводжувати урочисті події в житті місцевих мешканців, зникали і самі носії традиції. Народне мистецтво, що прожило кілька сотень років, стало частиною історії.

Ще один презентований диск - медіа-версія книги Віктора Ковальчука "Народна музика Рівне нського Полісся" - у ньому текстова версія видання, світлини, ноти та музичні файли із записами автентичних виконавців. Однак, у "Веснянці" певні, що нести сучасникам традиційну музику варто наживо. Тому народне мистецтво продовжує жити вже в репертуарі колективу.