Тут кілька десятків місцевих жителів втратили землю, яка була в їхньому постійному користуванні з 1995-ого року. Загалом у людей забрали понад 4 з половиною гектари, на яких вони висіювали свої городи. Офіційна причина – занедбаний стан земельних ділянок.

Цього виявилось достатньо, щоб селищна рада та райдержадміністрація вилучили в людей землю і передали її новим власникам. Їх лише четверо, при чому троє з них проживають у Рівному. Щоб отримати більше ніж по гектару кожен, нові землевласники особливо не напружувались - лише написали заяви до селищної ради. Ветеран афганської війни Микола Смєшков - один з тих, у кого відібрали земельну ділянку. Про це він дізнався з оголошення в місцевій газеті.

Зараз на земельній ділянці, якою користувався Микола Смєшков, пустир. Нові власники вже два роки володіють цієї землею, та поки нічого тут не висаджували – хоча зобов’язувались вести особисте селянське господарство. Втім, на це часу поки немає, - пояснює один з нових власників землі Максим Бондарець.

На цю землі нові власники вже виготовили технічну документацію. Це погодила Гощанська райдержадміністрація. Тепер справа за малим – приватизувати ділянки та змінити цільове призначення, - прогнозує розвиток подій син Миколи Смєшкова Володимир.

Про нібито незаконні дії селищної ради та райдержадміністрації Володимир Смєшков розповів правоохоронцям. Зараз його заяву вивчають в Гощанській районній прокуратурі. Втім, роблять це дуже мляво. Правоохоронці досі не встановили скільки землі і кому належало до скандального рішення селищної ради.

На юридичну оцінку очікують і в Гощанській райдержадміністрації. Тут не сумніваються, що рано або пізно ця справа таки опиниться в суді.

Чи законно у жителів Гощі вилучили земельні ділянки, прокурор району Інна Гайдим обіцяє вирішити після проведення дослідчої перевірки. Поки ж ознак корупції в діях селищної ради та чиновників райдержадміністрації, вона не бачить. Програма „Патруль” стежитиме за розслідуванням цієї справи і про нові подробиці ми будемо розповідати у наступних випусках.