Банкіри вбачають більше перспектив у роботі з нацвалютою, ніж аніж з американською. І додають , що думка про зиск при роботі з доларом - хибна. Оскільки отримуючи кошти у валюті, традиційно їх конвертують у гривню.

Про це повідомляють в асоціації українських банків. За інформацією, у новому році банки планують стратегічно розвивати гривню, а не долар, що означатиме негайне обмеження американської валюти взагалі у використанні. До того ж, практика валютного кредитування довела, що воно є досить ризикованим, особливо для тих позичальників, які не мають валютних надходжень для обслуговування позик. Загалом, сума зростання боргових зобов’язань за кредитами в гривневому еквівалентні через зімни курсу в Україні сягнула майже 80ти% річного ВВП країни, підрахували в Асоціації українських банків.

Водночас, курс гривні у 2011 не перевищить 8-ми гривень за долар. Таким є урядовий прогноз. Учасники ринку погоджуються з урядом і вважають цей показних ринковим. Разом з тим, деякі фахівці говорять про необхідність проведення валютної реформи в Україні, а саме відійти від фіксованого курсу та його залежності від регулятора. Однак зробити це швидко не можливо – для цього треба розробити бізнес-план переходу до гнучкого курсу та сформувати ринок, - каже екс-заступник голови НБУ Олександр Савченко.