Голова облдержадміністрації Василь Берташ зобов’язав профільне управління розробити програму на найближчі 5 років, яка передбачає фінансову підтримку аграріїв, які застосовують елітне насіння.

В адміністрації переконані, таке фінансове зацікавлення збільшить кількість охочих купувати нові високоврожайні сорти, які підтвердили свою продуктивність на поліських ґрунтах. Це, в свою чергу, дозволить наростити виробничий потенціал аграрного сектору області.

Фахівці вже підрахували, що видатки на програму розвитку насінництва, яка, до речі, діяла досі, варто збільшити - щонайменше вчетверо. Цьогоріч селянам, які купували озимі пшеницю та жито, з бюджету компенсували по 450 гривень за кожну тонну.

На наступний рік пропонують зарезервувати гроші, щоб відшкодовувати за тонну еліти по 1200 гривень. Така підтримка з обласної казни вирівняє ціну продовольчого та високопродуктивного зерна, тож сільгоспвиробникам не доведеться переплачувати за елітне насіння - вважають чиновники. Оновлену програму, яка цьогоріч підтвердила свою результативність, планують розглянути на сесії обласної ради у четвер.