Тоді триста київських студентів п'ять годин стримували чотиритисячне більшовицьке військо Михайла Муравйова за сто тридцять кілометрів від столиці. У перебігу військових дій бій вирішального значення не мав, — та у свідомості багатьох він залишається, як знак героїзму української молоді, яка загинула в нерівній сутичці з загарбниками.

І у Рівному вже в п'ятницю почали вшановувати пам'ять загиблих. Студенти історико-соціологічного факультету рівненського державного гуманітарного університету зібралися разом аби пригадати не тільки події маже сторічної давнини, а й переосмислити те, заради чого їх однолітки гинули під кулями.

Навчальна аудиторія переповнена студентами. Вони - нащадки тих, кого вже завтра вшановуватиме вся країна. Герої Крут для сучасних студентів істориків - ціла епоха - час геройства, підступності та безвиході. Втім не всі із них нині точно знають, у чому таки полягало геройство загиблих.

Сучасні студенти - сучасні ідеали. Вони дивляться на минуле через призму сьогодення. Про битву молоді під Крутами 29 січня 1918 року знають небагато, втім кажуть. що достатньо аби оцінити геройство своїх однолітків та зрозуміти на що варті їх нащадки вже сьогодні.

Упевнений у своїх студентах декан історико-соціологічного факультету. Він каже, герої є і серед молоді. а ось лідера. здатного повести їх за собою - немає. Валерій Шеретюк впевнений, що винести історичний урок із тих трагічних та героїчних подій сьогодні мають не тільки студенти але і сучасні політики. Студенти ж переконують - завжди пам'ятатимуть про події під Крутами, бо впевнені. що смерть трьох сотень українських патріотів не була марною.