Гривня знецінюється. Іпотеку не видають. Житлове питання може вирішити той, у кого заощадження в доларах. Чи купують нині нерухомість у Рівному? Скільки коштують квадратні метри? Про це - у сюжеті з циклу про ситуацію на ринку нерухомості.

У Рівному на ринку нерухомості — сезон затишшя. Відтак і в міському бюро технічної інвентаризації зникли черги. Уже три місяці бажаючих зареєструвати право власності на основі договору купівлі-продажу нерухомості — одиниці. У цей час торік власників придбаного житла було вдесятеро більше.

Житло не купують, бо не видають кредитів. Керівники філій комерційних банків у Рівному відмовляються від коментарів. Кажуть: "На житло грошей не позичаємо". Це підтверджують і в управлінні Національного банку України в Рівне нській області.

Щойно банки припинили видачу іпотеки, ціни на житло у доларах знизилися на 30-35 відсотків. І тепер на ринку нерухомості правила встановлює той, хто купує, а не той, хто продає.

За останні п’ять років квартири подорожчали вчетверо. Сьогодні ціни такі, як у грудні минулого року. Щоправда, рекорд квадратний метр житла встановив у червні. Тоді він коштував тисячу шістсот доларів. Щось передбачити наперед на ринку нерухомості сьогодні неможливо. Експерти впевнені: будуть кредити — буде і попит. А для рівнян, які мають заощадження в доларах, нині вигідний період, щоб придбати квартиру. Із такою валютою із продавцями житла можна добряче сторгуватися.