Різдво Христове — час духовного очищення, злагоди й любові. Ми наводимо лад не лише у своєму домі, а й у своїх душах — прощаємо своїх ворогів. I коли у наших серцях запанують мир та спокій, берімося до приготування традиційних 12 страв — на честь 12 апостолів.

Традиційними стравами на Святвечір є кутя, борщ з грибами та чорносливом, гречані вареники, голубці з пшоном, зрази, бутерброди, січеники з гороху, налисники, фаршировані бурячки, шулики з медом, різдвяні зірочки та узвар.

Більшість господинь знають, як їх готувати, але нижче ми все одно подаємо рецепти найсмачнішої смакоти.

Кутя Очищену пшеницю варять на маленькому вогні до готовності. Розтирають мак з цукром, додають подрібнених горіхів, мед і все це перемішують.

1 склянка пшениці, 1 склянка маку, 1 склянка горіхів, 1-2 столові ложки меду, 1-2 столові ложки цукру.

Січеники з гороху Горох замочити на ніч, відварити і протерти через сито. Перемішати із густою манною кашею. Додати підсмажену цибулю, пропустити через м'ясорубку. Заправити сирими яйцями, посолити, поперчити. Робити котлети, обкачувати у сухарях і смажити до золотистого кольору. Перед подачею на стіл полити теплою олією.

2 склянки гороху, 4 ст.ложки манної крупи, 2,5 ст. ложки олії, 2 яйця, 3 ст. ложки сухарів, 1 цибулина.

Різдвяні зірочки

Посічений маргарин змішати з борошном, додати розтертий варений жовток, цедру з лимона, ванілін і вимісити тісто. Розкачати завтовшки 3 мм, вирізати зірочки, скропити водою і посипати меленими горіхами. Спечені зірочки зліпити по дві варенням.

200 г борошна, 140 г маргарину, варений жовток, соди на кінчику ножа, цедру лимона, ванілін, 20 г мелених горіхів, варення.

Голубці з рисом і грибами Запарити у великій кількості води 250 г рису (на одну мірку рису дати 2,5 мірки води). П'ятдесят грам сухих грибів попередньо замочити і зварити. Вийняти з відвару і дрібно посікти. Відвар зберегти. Дві середні цибулини дрібно порізати і легко підсмажити. Коли цибуля стане прозорою, додати посічені гриби. (Можна готувати і з свіжих печериць. Тоді до підсмаженої цибульки додаємо 300 – 500г свіжих дрібно порізаних печериць і обсмажуємо їх до того часу поки гриби почнуть пускати сік). Всі компоненти: рис, гриби і цибулю змішуємо, за смаком солимо і перчимо. Капусту розібрати на листя і запарити. З кожного листка вирізати прожилки. На середину листка кладемо фарш і завиваємо голубець. Голубці тісно складаємо в баняк з товстим дном, заливаємо підсоленим грибним відваром. Якщо його не вистачить (голубці повинні бути майже прикриті рідиною), доливаємо кип'ятку. Закриваємо голубці покришкою і ставимо в духовку на 1,5 – години. До голубців можна зробити грибну підливку. Голубці найсмачніші, коли їх приготувати за день до споживання. На другий день в тому самому посуді, в якому вони випікалися, підігріти їх в духовці і на рум'яно обсмажити в маслі.

Смачного! І нехай свята вечеря єднає усіх членів вашого роду — і нині живучих, і далеких пращурів!