Коляд, коляд, колядниця, добра з медом паляниця, а без меду не така, дайте, тітко, пирога... Звичай колядування має свою давню історію, коріння якої сягають ще арійських часів. Колядки пов'язані з днем зимового сонцестояння, яке наші предки називали святом Коляди.

Його святкували 25 грудня. Вважалося, що в цей день Сонце з'їдає змій Коротун. Всесильна богиня Коляда в Дніпровських водах народжувала нове сонце — маленького Божича. Язичники намагалися захистити новонародженого. Вони проганяли Коротуна, який намагався з'їсти нове Сонце, а потім ходили від хати до хати, щоб сповістити людей про народження нового Сонця, і зображення цього сонця носили з собою. Як тільки на небі сходила зоря, колядники заходили в двір, кличкали господаря і співали його родині величальних пісень про сонце, місяць, зорі. Ці пісні й стали називати колядами або колядками.

Згодом, із появою християнської релігії обряд колядування був приурочений до Різдва Христового і в колядках з’явились біблійні і світські мотиви. Традиція колядування збереглася й до сьогодні. Як тільки на небі являється перша зоря — розпочинається Свята Вечеря, а діти збираються гуртомі йдуть вітати усіх колядками з народженням Христа!

Коляд, коляд, колядниця, Добра з медом паляниця, А без меду не така, Дайте, тітко, пирога. Як не дасте пирога, Візьму бика за рога, Поведу на торжок, Куплю собі пиріжок.

------------

Ой дай, Боже, святок діждати, Підем до діда колядувати. А в нашого діда є багато хліба: Два стіжки жита, а третя пшениця На палянці, А четвертий гречки на гречаники. А пятий - вівса. Та й колядка вся.

------------

Добривечір

Коляд, коляд, колядниця, Добра з медом паляниця, А без меду не така,

Дайте, дядьку, п'ятака. Одчиняйте скриньку Та давайте сливку. Одчиняйте сундучок Та давайте п'ятачок.

------------

Коляд, коляд, колядниця, Добра з медом паляниця, А пісна не така, Дай, діду, п'ятака. А ти, бабо, гривню, Бо всю воду вип'ю

------------

Колядин-дин, Я, бабусю, один. Винеси мені пиріжок Та поклади у мішок З руками, з ногами, Щоб бігав за нами.

------------

Колядую-дую, Ковбасу чую, А ще мало, Дайте сало. Сало велике, Тягну за лико, Лико порвалось, Сало зосталось. Добривечір!

------------

Коляд, коляд, коляда, Дід на бабу погляда, А баба не дивиться Та на діда кривиться.

------------

Колядин, колядин, Я в батька один. Як діждем Різдва, Так буде нас два. Як діждем різдвяних свят, Так буде нас п'ять.

------------

Бігла Маруся по льоду, Загубила коляду. Ти, Олено, не гуляй Та коляду пошукай. Будьте здорові, з Різдвом!

------------

Коляд, коляд, коляда, Дід на бабу погляда, А баба на діда, Що немає хліба.

------------

- Колядуй, баране. - Не умію, пане. - У вікно, баране. - Так роги, пане. - Позбивай, баране. - Так болять, пане. - Зав'яжи, баране. - Та нічим, пане. - Я дам, баране. - Спасибі, пане. Святий вечір!

------------

Я - маленький хлопчик, Сів собі на стовпчик. В сопілочку граю, Діток забавляю. А ви, люди, чуйте, Коляду готуйте. Яблучка, горішки - Це мої потішки. Христос народився - Я веселюся, Що дасте у руки - Я поклонюся. Чого не дасте - Плакать не буду, Скоса подивлюся Та й піду отсюду. Ви самі знайте - По червінцю дайте, Горішків хоч жменьку Добавить в кишеньку.