Експерти пов'язують це з особливістю місцевих ґрунтів. Кажуть, рослини, які ростуть на торф’яниках та бідних піщаних ґрунтах, інтенсивніше всмоктують радіоактивний цезій. Який потім потрапляє в молоко, звідти - в організм людини і опромінює його. Вихід давно є - кажуть фахівці - треба дезактивувати забруднені радіацією землі.

Однак обійдеться це у 15 млрд грн. Чи не єдиний препарат, який може повністю вивести радіоактивний цезій з ґрунту та з організму людини - фетоцин. Його виготовляють в Росії та Німеччині. Однак кошти потрібні і на вапнування ґрунтів з високим вмістом цезію та внесення мінеральних добрив. Ці заходи зменшують радіацію в ґрунті удвічі.

Натомість - кажуть фахівці - влада в Україні пішла іншим шляхом. Замість масштабного очищення територій щомісяця з держбюджету виділяється грошова допомогу у зв'язку з обмеженням продуктів харчування місцевого виробництва та виплачуються компенсації на продукти харчування постраждалим від Чорнобильської аварії. Українцям це обходиться у 815 мільйонів гривень на рік.