Старі факти, забуті імена, пожовклі, напівзітлілі сторінки... Давайте перегорнемо їх знову й пильніше вдивимось в минуле. Адже недаремно кажуть: "Велике бачиться на відстані".

1915 рік Головна тема для обговорення Гучний судовий процес над Фаєю Шмульович, яка звинувачувалася у вбивстві Лідії Фоміної. Остання була коханкою чоловіка підсудної, що не заважало жінкам тривалий час вважатися подругами. Але коли Фомина завагітніла, "серце обдуреної дружини не витримало..." Присяжні ухвалили Фаї Шмульович вердикт: "Невинна".

Проти чого висловлювали обурення Проти поганих умов відпочинку на вітчизняних курортах, зокрема, на Кавказі. Адже у зв'язку з війною шлях на уславлені німецькі та австрійські курорти був закритий.

Над чим сумували Над Сарою Бернар, якій у віці 72-х років довелося ампутувати ногу.

Кого славили Княгиню О.Шаховську - першу жінку-льотчика російської діючої армії.

Що рекламували Бритвений апарат "Жіллет". Засоби від геморою. Швейні машини компанії "Зінгер". Чудодійний препарат "Спермін-Пеля", що допомагає від сухот, сифілісу, неврастенії, статевого безсилля і старечого маразму. Крем "Метаморфоза", що "радикально видаляє веснянки, вугрі, зморшки та інші дефекти особи". Крисозгуб. За тридцять карбованців можна було придбати цілий пуд щурячої отрути.

1927 рік Що святкували Ювілей Клари Цеткін. П'ятого липня їй виповнилося 70 років, але сама винуватиця торжества стверджувала, що тільки 50. Ні-ні, склероз тут ні до чого. Велика революціонерка казала: "Один англійський поет написав, що по-справжньому народився того дня, коли пізнав свою кохану. А я свого коханого - німецький робочий клас - пізнала, коли мені було 20 років".

Що таврували Пана Чемберлена. Світову буржуазію в особі американських імперіалістів. Короткі спідниці і пудру. Комсомолка Р. написала лист в "Работницу" з питанням, чи можна їй фарбувати губи і носити золотий перстень на згадку про маму. Диспут, що виник на сторінках журналу, набув небаченого розмаху. Серед відгуків були гнівні: "Краще б вона здала цей перстень в МОПР на підтримку товаришів, що скніють у закордонних в'язницях!"; уїдливі: "Чому б комсомолці Р. на згадку про маму не носити її старомодний салоп?", безкомпромісні: "Руки робочої людини повинні бути вільні від прикрас, а губи і щоки повинні бути червоними від природи!" На боязку спробу однієї "відщепенки" виступити за косметику і яскравий одяг редакція дала відповідь: "Ажурні панчішки, спідниці з розрізами розраховані на "самцівські" відчуття чоловіків. Хіба сенс і краса життя в цьому? Це дзвін з чужої дзвіниці, буржуазної жінки, що колись служила єдиним маяком в житті". Новорічну ялинку. Це свято називали "віджилим своє звичаєм старовини". Вважалося, що обстановка, в якій проходить "ялинка", шкодить фізичному і психічному здоров'ю дітей. Батькам пропонувалося замість крихких і непотрібних ялинкових іграшок порадувати дитину коробкою кольорових олівців.

Про що сперечалися Чи повинна жінка, що вийшла заміж, поступитися своїм робочим місцем безробітному, якщо чоловік у змозі її прогодувати? Звичайно, відповідали одні, вбачаючи в цьому єдиний спосіб вирішити проблему безробіття. У жодному випадку, вигукували інші, вважаючи, що життя у вузьких рамках домашніх інтересів не може задовольнити жінку.

Що читали і що дивилися в кінематографі Бестселери - "Ткаля Дуня" Алексєєвої, "Робітниця, кріпи змичку!" Глебова, "У радянських домен" Громова. Слово "фільм" тоді було жіночого роду. Великий інтерес викликала "фільма" "Поет і цар" - про загибель Пушкіна. Цікаве трактування образу Миколи I, великого любителя жінок. Виявляється, він сам був небайдужий до Наталії Миколаївни і саме тому не запобіг дуелі, що забрала життя великого поета.

Що рекламували В основному, книги. Наприклад, за 80 копійок можна було оволодіти азами віршування, а за карбованець дізнатися про всі методи контрацепції. Депіляторій "Антикрін Гару": "Позбавтеся зайвого волосся!"

1939 рік Ювілеї Минуло три роки відтоді, як ввели декрет про заборону абортів. Правда, офіційно це звучало трохи інакше - аборти дозволялося робити тільки в тому випадку, якщо вагітність і пологи загрожували життю жінки. 26 лютого виповнилося 70 років Надії Костянтинівні Крупській, "старому члену партії, найближчому помічнику Леніна". А наступного дня, 27 лютого, її не стало...

Чому раділи Декретній відпустці завдовжки в 63 дні (35 - до пологів і 28 - після). Новим предметам домашнього ужитку: електромлинниці, що дозволяє пекти млинці без чаду і диму, а також досягненням радянських хіміків, що полегшили працю жінки: у 1939 році були випущені "Антипятноль" і "Стиркон" (пральний концентрат). Новій забаві "Трезор". Ця іграшка була собачою будкою, в глибині якої знаходилося плюшеве щеня. Варто було дитині крикнути "Трезор!", як пес із заливчастим гавкотом "вибігав" до свого господаря.

Про що мріяли Про повне рівноправ'я між чоловіком і жінкою. Заради цього молоді дівчата спускалися в шахти, з ентузіазмом опановували професію машиніста паровоза.

Екзотика Новорічну ніч на висоті більше 4 тисяч метрів провела Римма Дольникова. Ім'я цієї безстрашної радянської альпіністки стало відомо у всій країні, адже Римма стала першою жінкою, що піднялася на вершину Ельбрусу взимку.

Що рекламували Совєтскоє шампанське. Компактну пудру. Сигари "Кубань" і "Нові". До речі, тоді Мінохоронздоров'я ще не попереджало про шкоду тютюнового диму.

1951 рік Що наповнювало серця радістю Чергове зниження цін на продовольчі і промислові товари. Успіхи радянського балету. Балерина Майя Плісецька стала лауреатом Міжнародного конкурсу молоді в Будапешті. Впроваджено звання "Мати-героїня", яке одразу ж одержали 33 тисячі жінок.

Що обговорювали Проблему шкільних сніданків. Діти брали з собою бутерброди, а в більшості шкільних буфетів були одні солодощі. До речі, школи, як і раніше, були чоловічі та жіночі, але в повітрі вже витало питання про "возз'єднання" хлопчиків і дівчаток. Муки пологів або щастя народження? Вже тоді була висловлена думка про те, що біль не тільки не є обов'язковим, він заважає нормальному перебігу пологів. Щоправда, ця думка суперечила усталеній думці про те, що чим болісніші пологи, тим ближча і рідніша дитина. Радянські лікарі розробили свій, психопрофілактичний, метод знеболення пологів, яким може оволодіти будь-яка жінка за допомогою акушера. Питання про фізичне покарання дітей. Зіткнулися дві точки зору. "Дітей б'ють для їх же користі" і "Прочухан - це антирадянський метод виховання".

Що рекламували Туалетне мило "Квіткове".

1963 рік Чому раділи Гарячій воді у квартирах. Щоправда, привід для радості був тільки у жителів Москви і Ленінграда. Подія номер один - подвиг першої жінки-космонавта Валентини Терешкової, яка провела в космосі 71 годину, подолавши близько двох мільйонів кілометрів і 48 разів облетівши навколо нашої планети!

З чим не бажали миритися З міщанством. Синонімами йому були обмеженість,безхарактерність і вульгарність. Ніколи ще прислів'я "Моя хата скраю" не піддавалася такій убивчій критиці. З долею знедолених дітей в Італії. Ім'я 12-річного Луїджіно Бендіто, покаліченого в столярній майстерні, де хлопчик працював по 12 годин на добу, стало відомо всьому радянському народу. З "чортівнею і убозтвом старих років", тобто з релігією. У ту пору багато сперечалися - хрестити або не хрестити дитину. Радянська преса закликала "не віддавати своїх дітей знущанню стародавньої тьми".

1975 рік Чим пишалися Тим, що 1975 рік був оголошений Міжнародним роком жінки. Аллою Пугачовою, яка в 1975 році одержала першу премію фестивалю "Золотий Орфей".

Що викликало тривогу "Вещизм" і гонитва за модою. "Престиж людини визначається важливішими речами, ніж довжина спідниці і висота "платформи", - писали жіночі журнали.

Про що сперечалися Про джинси. Старше покоління лаяло "штани з рогожки" за наслідування Заходу, за відсутність смаку і безликість. А покоління "джинсових хлопчиків і дівчаток" заявляло у відповідь: "Так, ми всі в однаковому, але, можливо, саме так легше прочитати вираз очей кожного з нас"? Прогресивно настроєні радянські модельєри піддакували молоді: адже від джинсового стандарту легко піти за допомогою окремих індивідуальних деталей. Про сучасні танці. "Де ніжна романтика вальсу, життєрадісність чеської польки, експресія кубинської румби?" - скрушно запитували охоронці моральності. Модні тоді танці називали "вульгарними", "безглуздими". А молодь, закохана в твіст, шейк і джайв, вимагала: "Не заважайте самовиражатися!"

Що носили Штапель - тканина року. Комбіновані куртки і жилети з шматочків хутра, сукна, трикотажу. Туфлі з квадратною шкарпеткою і широким каблуком.

Що читали "Берег" Юрія Бондарєва, "Третю карту" Юліана Семенова, Друніну, Казакову, Ахмадулліну.

1987 рік Нове в житті країни З березня почало виходити російське видання журналу "Burda moden". Ів-Сен Лоран вперше відвідав столицю СРСР. 12 березня була проведена перша вдала операція з пересадки серця.

Що викликало обурення народу Чиччоліна, що зайняла місце депутата в італійському парламенті. Причому основним приводом для протесту був не сам факт впровадження в уряді колишньої повії, а те, що, крім депутатської платні, вона одержувала ще 450 тисяч лір для догляду за тілом і волоссям.

Що обговорювали Криза зірки". Алла Пугачова в інтерв'ю журналу "Работница" відмовилася відповідати на питання, чи заміжня вона. Зате співачка розповіла читачкам про те, що не любить апельсини, а любить картопляне пюре і макарони. І ніколи не носить годинник. А ще Алла Борисівна (до речі, до неї тоді ще не зверталися на ім"я-по-батькові) у відповідь на боязке припущення кореспондента про творчу кризу вимовила одну знаменну фразу: "У мене тисячі планів, і з тисячі шансів я не упущу жодного". Відверті інтимні сцени в кінокартині... "Жорстокий романс".

Показові цифри У Москві було всього сто моделей. Щоправда, тоді ця професія називалася інакше - манекенниця. До речі, провідна модель Вячеслава Зайцева при зрості 177 см важила 54 кг.