Керівники району певні: їм є чим пишатися і чим привабити мандрівників. Один із потенційних туристичних маршрутів костопільчани вже випробували на групі журналістів.

Костопільщина - край багатий і унікальний. Туристові тут є на що подивитися і чому подивуватися. Голова райдержадміністрації у цьому певен і готовий довести. Запрошує журналістів у подорож.

Починається маршрут у центрі Костополя, із краєзнавчого музею. У невеликому приміщенні зібрана багатюща історія краю - від давніх скам'янілостей до указу польського короля про заснування Костополя. Від понад столітньої вишивки до сучасних надбань промисловості району. На подвір'ї - найбільше в області зібрання важкої військової техніки часів Другої Світової. Та найцінніший екземпляр музею - його директор, цьогорічний лауреат премії імені І.Свєшнікова. Людина, котра годинами може захоплено розповідати історію кожного експонату усе новим відвідувачам.

До туристичного маршруту Костопільщиною планують включити і майбутній музей лісу. Нині йому бракує внутрішнього наповнення, одначе сюди вже приїжджає чимало гостей - погуляти і сфотографуватися у гарно облаштованому ландшафтному парку. А це ще одне унікальне місце району, куди не заростає стежка. Урочище Гутвин - поблизу Малого Стидина: на цьому місці зародилася Українська Повстанча Армія. Наріжний камінь величного пам'ятного знака закладав В'ячеслав Чорновіл.

А ці монументи - природного походження. Базальтові стовпи, окрім того, що унікальна сировина, яку використовують навіть у космічних технологіях, ще й неймовірне видовище. Його перлина - славнозвісне Базальтове озеро. У центрі смарагдово-блакитної водойми острівець із романтичною назвою. Нині сюди возять переважно школярів. Та керівництво кар'єру прагне заохотити широкі маси туристів. Усе облаштувати поки завадила криза.

Усе збудеться - певен колишній двічі керівник Костопільщини Михайло Кривко. У планах районної та обласної влади - не тільки розбудова туризму та сприяння промисловості, а й відродження сільського господарства. Нині аграрний потенціал Костопільщини майже не використовують.