Переймаються цією проблемою не тільки молоді спеціалісти та їхні сім'ї, а й обласні чиновники. Як допомогти молоді із першим робочим місцем вони вирішували спільно з представниками навчальних закладів та, власне, роботодавцями.

Рівне нський ринок праці не вітає учорашніх випускників вишів, сумно констатують місцеві посадовці. Право молодих спеціалістів на працевлаштування, передбачене відповідною постановою Кабміну, на практиці не діє. Проте молодь заслуговує на власне робоче місце, переконані обласні обранці і готові стимулювати працедавців.

Минулоріч за програмою "Перше робоче місце" в області працевлаштували 386 випускників, котрим коштом Держбюджету виплатили зарплатні на 16 мільйонів гривень. Водночас тільки цьогоріч в області налічується майже 9 тисяч випускників вишів, тож усім державним коштом не допомогти - констатують фахівці ринку праці і пропонують поглянути в корінь проблеми.

Щоб допомогти вишам готувати потрібних фахівців, в області планують створити базу даних, котра демонструватиме реальну картину попиту на ті чи інші професії. А тим часом нинішнім студентам та вступникам варто завчасно замислюватися про своє професійне майбутнє, адже воно - у їхніх руках. Між тим обласні депутати певні: рівненські новоспечені фахівці цілком конкурентноздатні, однак найкращі з них зазвичай виїжджають із області, або й з України. Тож радять роботодавцям не скупитися для молоді на робочі місця та зарплатню сьогодні, щоб завтра ще було із кого вибирати працівників.