Верхи на конях та підводами планують вже у п'ятницю доїхати до Пляшевої, де 360 років тому відбулася історична битва під Берестечком. Сучасні козаки цими вихідними проведуть її реконструкцію. Події 1651 року відтворюватимуть 200 фахівців цієї справи з України, Білорусі, Росії, Чехії та Польщі. Сама реконструкція бою відбудеться у неділю.

З Рівного 23 червня о дев'ятій ранку вирушили місцеві козаки. Вісім коней, три вози та власний музика.

Зібралися у дорогу далеку — за вісімдесят п'ять кілометрів.

Володимир — козак від народження. Прізвище в нього козацьке — Козак. Оповідає: свого коня Зоріка відібрав у татар.

На жарти та хороший настрій рівненські козаки багаті. А от про провіант не подбали.

Рівне нська частина війська запорозького в поході на Берестечко підпорядковується наказному отаманові — Олександру Сачуку. У повсякденному житті він очолює підприємство, яке займається дезінфекцією. Нині відповідає за прапори та козаків дорогою.

А хто ослухається наказного отамана — скуштує батога від наказного осавула.

У хорунжого Андрія на поясі бутафорна зброя. Каже: шабля на кшталт козацької коштує щонайменше тисячу доларів та й дозвіл на її носіння потрібен.

Після десятихвилинного привалу щоб познайомитися, козаки рушають далі.

На святкування 360-річчя битви під Берестечком до Пляшевої з'їдеться 200 реконструкторів. Вони відтворять частину легендарної битви.

Рівне нські козаки на шляху до Берестечка ще робитимуть привали. Найдовший буде у Млинові, там і заночують. А до місця, де за легендою 300 козаків хоробро боронилися від польського війська, доберуться у п'ятницю ввечері.