На полі поблизу Пляшевої у пам'ятні дні гриміло і куріло - там відбулася реконструкція бою між козаками та поляками 1651 року. Усе як насправді, ось тільки вбиті та поранені по завершенні дійства підвелися і пішли собі з поля цілісінькими. Проте драматизму видовища це анітрохи не применшило. Тетяна Коваль поділиться враженнями.

Коментує дійство на полі — керівник відтворення битви Олекса Руденко. До нього із проханням допомогти з реконструкцією битви під Берестечком звернувся музей-заповідник "Поле Берестецької битви" та Рівне нська облдержадміністрація.

Початку реконструкції історичної битви, яка відбулася надвечір, чекали із самого ранку. У наметовому містечку на полі біля села Пляшева отаборилися 12 військово-історичних груп із Львова, Києва, Харкова, Польщі й Чехії.

Приїхали із Польщі й дівчата. Вони теж підуть на поле бою. Це реконструктори із Чехії вправляються у влучності. Поруч у наметі, у костюмах шведської армії, відпочивають їхні колеги, вони також чехи. Розповідають, чому 360 років тому шведи билися у складі армії Речі Посполитої під командуванням Яна Казимира II.

За наметовою стінкою, в образі сотника реєстрового козацького війська, — керівник реконструкції. На собі має обмундирування на вісім тисяч доларів. Ґудзики й хрест, як годиться, — срібні, порохівниця — із коров'ячого рогу, коник — із кістки мамонта. Розповідає, за що боролися козаки.

Били у тулумбас і на полі. Відтворення битви закінчилося, як і сама битва 360 років тому перемогою армії Речі Посполитої. Тіла козаків знову вкрили поле. Історики кажуть: козаки отримали поразку у Берестецькій битві, бо кримсько-татарські союзники полишили поле бою, захопивши із собою й українського гетьмана.