15 серпня будівлі культурно-археологічного комплексу здаватимуть в експлуатацію. Ще за два тижні у селі відзначатимуть 450-річчя Пересопницького Євангелія. На святкування очікують візит Президента України та делегацій із християнських країн. Планують, уникнути і Скандалу з освяченням меморіалу.

Із конфесією, священик якої освятить культурно-археологічний центр, в обласній адміністрації визначилися.

Зменшені копії Пересопницького Євангелія із транслітерацією 29 серпня під час святкування вручатимуть спонсорам будівництва. Зі слів голови області, 37 із 50 мільйонів, які вклали у зведення меморіалу, переказали місцеві меценати. Тепер на думку губернатора, Рівне нщина виділиться серед інших областей.

Поки чиновники вигадують рекламу для області, дизайнери мізкують, як оформити експозиційні зали музею.

Музей-пантеон буде філією Рівне нського обласного краєзнавчого музею. А згодом, ті ж таки чиновники, мріють, що він набуде національного статусу. Так далеко музейники поки що не зазирають. Нині монтують експозиційні вітрини.

Факсимільну копію реліквії на власні очі можна буде побачити вже через два тижні у музеї Першокниги. А ще на майстер-класах навчитися ремесел від народних умільців, скуштувати традиційні страви Поліської кухні, поспілкуватися із професійними історичними реконструкторами та погостювати у середньовічній садибі.

Відбудеться у Пересопниці і фестиваль духової музики. На нього запросили колективи та делегації із християнських країн: Білорусії, Болгарії, Росії, Сербії, Грузії.