Адже тепер у боротьбі з раком озброєні найновітнішими технологіями. Напередодні в обласному онкодиспансері відкрили центр променевої терапії. Щороку він зможе приймати сім тисяч пацієнтів, тоді як на Рівненщині такого лікування потребують три тисячі людей на рік. Тож до Рівного відтепер направлятимуть хворих із інших областей.

Відкриття центру променевої терапії стало можливим завдяки Благодійному фонду Ріната Ахметова, коштом котрого закупили обладнання на 22 мільйони гривень. Перших пацієнтів центр прийматиме уже за місяць. До цього часу медики мають навчитися працювати із обладнанням. Вчора його вже показали Президентові.

Цей апарат пухлину-вбивцю може знайти за лічені секунди. Він сканує людину від п'ят до маківки. До цього обстеження хворого, щоб спланувати його лікування, відбирало години, а то й добу. Подарований комп'ютерний томограф показує лікарю зображення органа та пухлини у тривимірному зображенні.

Вбиватиме пухлини інший подарований апарат — лінійний прискорювач. Незалежно від їхнього місцязнаходження, прискорювач подає промені у потрібне місце.

Нині медики Центру тільки вчаться працювати із подарованим обладнанням. Переймати досвід вони уже їздили у Білорусь та Німеччину. Декілька навчальних поїздок буде ще протягом місяця. Далі Центр променевої терапії запрацює у дві зміни. Тим часом пацієнти онкодиспансеру чекають коли вже зможуть тут пролікуватися. Чотири місяці тому Юрій Толочний із Сарн відчув зубний біль. Спершу лікував запалення нерва. Згодом лікарі діагностували рак.

Обладнання, на якому лікуватимуть хворих, подарував Благодійний фонд Ріната Ахметова. Його директор пообіцяв і надалі підтримувати заклад грішми: оплачувати частково діагностику хворих, яка коштує від ста до півтисячі гривень.

Офіційно Ценр променевої терапії при обласному онкодиспансері відкрили під час робочого візиту Президента на Рівне нщину. Він перерізав символічну стрічку, пообіцяв збільшити фінансування медицини та подарував десять інфузоматів — приладів, які дозують ліки.

За підрахунками медиків на Рівне нщині проживає 18 тисяч онкохворих. Щороку три тисячі недугих на рак потребують лікування в такому центрі. Тепер усі вони, а ще хворі з інших областей лікуватимуться у Рівному. Центр щороку прийматиме 7 тисяч пацієнтів.