Принаймні, у попередніх масштабах нелегальні копачі більше не працюють, наважуються виходити на промисел щонайбільше з лопатою, адже біля родовищ цілодобово чергують правоохоронці.

Основні поклади бурштину залягають в трьох північних районах області. Біля селища Клесів трапляються найкоштовніші камені. Серед них унікальним вважається бурштин світло-жовто-зеленого забарвлення. На чорному ринку за такий камінь вагою сто грамів і розміром з куряче яйце можна отримати до тисячі доларів. Ще років 20 тому бурштин жителі Клесова добували за допомогою лопат, оскільки він залягає неглибоко — від 20 сантиметрів до кількох метрів. Зараз нелегальні копачі користуються мотопомпами. В такий спосіб за лічені години вдається добути кілька кілограмів. Відкрито про це на камеру жителі Клесова не хочуть говорити — бояться помсти тих, хто незаконно миє бурштин.

Після роботи мотопомп родовища біля Клесова нагадують пустелю або місце бомбардування. У окремих місцях добувачі мили бурштин на городах односельчан. Таку землю вже неможливо обробляти, скаржиться селищний голова Клесова.

Нелегальним видобутком бурштину раніше займалися до 30 відсотків жителів Клесова. Цьому сприяли невеликі штрафи та масове безробіття.

Сьогодні темпи нелегального видобутку каменя вдалося знизити. Майже місяць міліція цілодобово чергує біля родовищ.

Проте, місцеві жителі все одно йдуть на незаконний промисел. Соснові сльози, які за 40 мільйонів років стали напівдорогоцінними каменями, шукають з лопатами. За день можна добути каменю на сто і більше гривень. За фактом нелегального видобутку з початку року порушено 21 кримінальну справу. Але головне завдання слідчих, за словами начальника рівненської міліції Василя Лазутка, викрити канали збуту, які ведуть до Польщі.

Легально бурштин в області добуває державне підприємство «Бурштин України». Але промисловий видобуток біля Клесова зупинений. Дізнатися чому, в керівництва компанії не вдалося. На підприємство знімальну групу не пустили, а потім представник адміністрації попросив зв'язатися з директором наступного тижня.

Хто б не прийшов до влади на Рівне нщині , запевняє, що бурштинову лихоманку може зупинити лише старательський метод видобутку. Але закон, що дозволяє його, Верховною Радою досі не прийнятий. Ось і доводиться міліції ганяти і штрафувати людей, які живуть біля родовищ сонячного каміння.