Усі православні християни святкують сьогодні Богоявлення Господнє. У народі його ще називають Водохреще, оскільки сьогодні люди святять воду. Вважається, що вона набуває цілющих властивостей і зберігає їх протягом року, лікуючи тілесні й духовні хвороби. Святили воду й наші кореспонденти.

Вже тридцять років Леонід Якобчук не просто святить воду на Водохреще. Він щороку в цей день купається в ополонці. Каже, саме на Богоявлення вода набуває цілющих властивостей. І якщо скупатися в цей день, то вода не лише не зашкодить здоров'ю, а навпаки —загартує організм на цілий рік.

Крім Леоніда, скупатись у крижаній, але освяченій воді на Басовому Куті зібралось чимало охочих. Та все ж більшість рівнян святили та пили воду в місцевих храмах. Віддавна в народі посвячену на Водохреще воду вважають живою. Її дають пити тяжкохворим, нею освячують храми, домівки і тварин, також з її допомогою виганяють злих духів з помешкань. Вода, освячена в цей день, і насправді цілюща, кажуть і священнослужителі, і науковці.

Богоявлення Господнє, або Водохреще є завершальним великим святом різдвяно-новорічного циклу. За віруваннями, в цей охрестився Ісус Христос. Коли він досяг 30-річного віку, Ісус прийняв хрещення в річці Йордан. Вийшов на берег, а з небес почувся голос Бога, який назвав Ісуса своїм Сином. І на нього зійшов Святий Дух в образі голуба.