Вже рік Рівненський обласний апеляційний суд розглядає справу про вбивство 18-річної студентки РДГУ Марії Щербакової. Її знайшли мертвою у підвалі однієї з багатоповерхівок на вулиці Вербовій у Рівному ще у вересні 2006 року.

Обличчя дівчини було настільки понівеченим, що спочатку її не впізнала навіть рідна мати. У правоохоронців сумнівів не виникало: перед смертю дівчину жорстоко били. За підозрою у вбивстві тоді затримали 26-річного рівнянина Руслана, якого останнім бачили з Марією. В його квартирі знайшли і речові докази: фотографії, які дівчина мала з собою.

Слідчі встановили: чоловік хотів зґвалтувати студентку у під’їзді, та коли вона почала пручатись, сильно побив, а коли та знепритомніла, вирішив сховати її подалі від людського ока і заволік у підвал. Там дівчина і померла.

У тому, що вбивцю покарають, ніхто не сумнівався. Та результати першої судмедекспертизи для батьків Марії стали справжнім шоком. З результатами судово-медичної експертизи батьки Марії не погодились і почали скаржитись в усі можливі інстанції. З того часу в цій справі змінилось троє слідчих, а матеріали направили на повторну експертизу. Вона показала: перед тим як Марія померла, її жорстоко били. Це і стало головною причиною смерті. Втім, адвокат підозрюваного наполягає на іншій версії: мовляв, убивати дівчину його підзахисний не хотів, тому цей випадок слід кваліфікувати як убивство з необережності.

Справа про вбивство Марії Щербакової вже майже рік на розгляді у суді. Втім, абсолютно протилежні результати судмедекспертиз заплутали представників Феміди, тож матеріали направили на повторну експертизу вже до Києва.

Підозрюваний у вбивстві 28-річний Руслан у рівненському СІЗО вже два з половиною роки. Він переконаний: тут його утримують незаконно, оскільки вважає себе повністю невинним і сподівається, що результати третьої судмедекспертизи це підтвердять. Але батьки Марії в це не вірять. Вони і через три роки не оговтались від втрати доньки, яка була єдиною дитиною в сім’ї. Тож хочуть одного: аби винні відповіли за це вбивство перед законом.