В обласному центрі сьогодні завершився дводенний агро-форум із агрологістики, на якій з'їхалися на лише українські сільгоспвиробники але й експерти із різних країн світу. Два дні вони слухали, радились та вирішували - як то жити далі, на що розраховувати, що садити а що викопувати.

Їхнє молоко п'ють чи не у всій Західній Україні. Нині на підприємстві дві тисячі дійних корів. За чотири роки буде п'ять тисяч.

На європейський ринок ці виробники сировини не поспішають. Та місцевих фермерів уже кличуть закордонні інвестори. Гроші, кажуть, дадуть. Натомість просять бізнес-план.

Щоб місцеві сільгоспвиробники дізналися, що їх чекають закордоном, рівненські чиновники провели міжнародний форум з агрологістики. Запросили фермерів, науковців та закордонних експертів. Вони одразу ж побачили: льон та картопля — найцікавіші для експорту.

Українські науковці теж підштовхують сільгоспвиробників до експорту. Однак радять паралельно із його розвитком скорочувати імпорт. Порахували: за останні десять років він виріс на тридцять відсотків.

Перш ніж вести картоплю й інші продукти за тисячі кілометрів, логісти радять навчитися фермерам не тільки вирощувати, а й зберігати.

Переваги й прорахунки фермерів експерти обговорювали на шести круглих столах. Хто на них не приїхав, за дискусією міг стежити в інтернеті.

Місцеві чиновники сподіваються: сільгоспвиробники скористаються почутими на форумі порадами. І про овочі, м'ясо й молоко з Рівне нщини вже наступного року знатимуть, як мінімум, в усіх областях України. А згодом продукти куштуватимуть, і європейці, і африканці.