Так прогнозують в обласному пенсійному фонді. Урядова постанова "Про підвищення рівня соцзахисту громадян, котрі постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" передбачає прив'язку пенсій ліквідаторів до постійних величин - їх осучасненого заробітку в зоні відчуження та щорічного прожиткового мінімуму.

Рівне нські ліквідатори аварії на ЧАЕС, на відміну від східних сусідів, активного громадянського спротиву поки не починали. Одначе суди області від чорнобильських позовів нині тріщать, а з ними - і бюджетні кишені.

До того ж більшість позивачів - не ліквідатори, а потерпілі, котрі живуть у зараженій зоні, констатує начальник обласного пенсійного фонду, тому нова урядова постанова, певен чиновник - спроба відновити справедливість. Найбільше зростуть пенсії тих, хто ліквідатором заробив собі на інвалідність. Їх нарахування тепер залежатиме від зарплатні, котру ліквідатор отримував у зоні відчуження із 86-го по 90-ий роки.

Максимальна чорнобильська пенсія буде обмежена 10-ма прожитковими мінімумами - це 8230 гривень. Мінімальна - від 1852 гривень для інвалідів 3-ої групи до 2345 гривень для інвалідів 1-ої групи. Загалом чорнобильські виплати зростуть від старих, щонайменше, удвічі з половиною. Але для державного бюджету це значно економніше, ніж платити за судовими рішеннями. Зробити перерахунок в обласному Пенсійному фонді мають до 15-го грудня, але планують впоратися раніше. Вже 14-го грудня, у День вшанування учасників ліквідації аварії на ЧАЕС в усіх районах області пенсійники роз'яснюватимуть кожному зацікавленому як перерахували саме його пенсію.