Прийдешній 2012-ий у масовій свідомості українців, судячи із запитів в інтернеті, найбільше асоціюється з двома масштабними подіями: чемпіонатом Європи з футболу та пророцтвом про кінець світу. І якщо у здійсненні першого сумнівів майже не залишається, то щодо другого існує чимало запитань, припущень та пересторог.

Про те, що 2012-го має бути кінець світу, не чули хіба немовлята в колисках. Найбільше розмов точиться навколо календаря індіанців майя, котрий буцімто пророкує апокаліпсис 21 грудня прийдешнього року. Між тим, справжніх знавців мови та культури майя у світі небагато. Один із двох українців-майяністів Юрій Полюхович над так званим пророцтвом тільки сміється. Стародавню цивілізацію індіанців він професійно вивчає вже більше 12 років, за цей час здійснив близько 40-ка наукових експедицій до Гватемали, Гондурасу, Ель-Сальвадора, Південної Мексики - на цих землях тисячу років тому проживали майя. Календар, навколо якого нині такий ажіотаж, знайшли на території Південної Мексики. Юрію Полюховичу пощастило з ним працювати. Каже, про жоден кінець світу там не йдеться. 21 грудня 2012 року - лише завершення чергового циклу. Більше того, поняття кінця світу у майя не існувало взагалі, каже науковець.

Юрій Полюхович певен: на метушні навколо кінця світу просто хтось заробляє - гроші чи популярність. Скажімо, навесні цього року в Рівному, як і в багатьох містах України та світу висіли біл-борди про прихід судного дня 21 травня 2011-го. У такий несподіваний спосіб проповідник Гарольд Кемпінг розкручував християнську радіостанцію. Однак Земля пережила і 21 травня, і 21 жовтня 2011-ий, на яке американський псевдопророк переносив свій апокаліпсис. Переживемо і 2012-ий - переконує історик та релігієзнавець Петро Кралюк. Науковець разом із колегами переклав із середньовічної латині працю відомого польського астролога. математика та філософа Яна Лятоша. У "Прогностиконі", датованому 1594-им роком, зустрів і пророцтво про те, що кінець світу - нескоро.

У те, що кінець світу настане саме 2012-го не вірять і звичайні рівняни. І, схоже, жодних наукових аргументів для цього й не потребують.

Вочевидь, 2012-ий можна зустрічати сміливо і впевнено.