Судячи з усього, майбутні вибори до українського парламенту по мажоритарним округам проходитимуть у форматі протистояння провладних та опозиційних кандидатів. Саме тому, основна боротьба на сьогодні розгортається за право бути "єдиним" або ж від влади, або від опозиції. Не є винятком у цьому і Рівненщина, на якій за можливість балотуватися до Верховної Ради вже розпочалася запекла боротьба. В основному баталії тривають між провладними кандидатами.

Напевне, чи не найзапекліша передвиборча боротьба обіцяє бути у виборчому окрузі до якого входять Сарненський, Костопільський та Березнівський райони. Саме з моніторингу ситуації в цьому окрузі ми і розпочнемо серію наших публікацій.

Першим з кандидатів у даному окрузі, хто заздалегідь розпочав широкомасштабну виборчу кампанію, став Шершун Микола Харитонович, що вже двічі обирався від цього округу до Верховної Ради (в 1990 та 2002 роках). Уже відомо, що Микола Харитонович йтиме в парламент як провладний кандидат.

За плечима пана Шершуна досвід законотворчої роботи, імідж “ефективного” господарника (з часів роботи у “Рівне лісі”), підтримка місцевої та регіональної політичних еліт, ну і, звичайно ж, великі фінансові можливості. До того ж, Микола Шершун завжди мав підтримку серед простого населення, адже багато сіл цього округу газифікували саме завдяки йому; крім того, багато хто з людей отримав матеріальну допомогу на лікування, освіту та інше.

Останнім часом пан Шершун активніше відвідує рідний для нього округ, безпосередньо зустрічаючись з населенням, чим ще більше завойовує симпатії пересічного виборця.

Про великі шанси Миколи Шершуна отримати перемогу та здобути депутатський мандат свідчить і той факт, що останнім часом проти нього активізували діяльність у напрямку “чорного піару”. Нещодавно інтернет сколихнула стаття “Мафія по українськи, або Династія”, в якій автори стверджують, що сімейний “клан” Миколи Шершуна продовжує гнобити лісівників Рівне нщини.

Кажуть, що розповсюдження даного матеріалу замовив член Партії Регіонів, колишній голова Березнівської райдержадміністрації, а нині перший заступник “Укоопспілки” Людвічук Микола Володимирович, який, таким чином, хоче усунути єдиного реального опонента у кандидати в депутати від влади. Адже ні для кого не секрет, що Микола Володимирович спить і бачить себе під куполом парламенту.

Для цього він продовжує активну роботу на Березнівщині, перш за все, в інформаційному полі. Часто його публікації, як депутата районної ради, друкуються в газеті “Надслучанський вісник”, не забуває пан Людвічук і привітати людей зі святами на сторінках цієї ж газети. А чиновники Березнівської райдержадміністрації при кожній нагоді не втрачають можливості нагадати, що продовжують справу Миколи Людвічука.

Однак, навіть отримавши значну кількість голосів у Березнівському районі, пану Людвічуку годі й сподіватися на підтримку Костопільського та Сарненського районів, адже там його не знають взагалі. А якщо й знають, то не з найкращої сторони. До того ж, варто зазначити, що навіть у Березнівському районі більшість людей не проголосує за М. Людвічука. Адже, за словами березнівчан вони ще добре пам’ятають його методи роботи на посаді голови райдержадміністрації, що вирізнялися хамством, “самодурством” та неповагою до інших.

Отож, як бачимо, боротьба за “місце під сонцем” у провладному таборі триває. А що ж у стані опозиції? Тут, начебто, все спокійніше й простіше.

На сьогоднішній день єдиним кандидатом від опозиції на вибори до парламенту по даному виборчому округу визначено екс-голову Рівне нської обласної ради, члена ВО “Батьківщина” Данильчука Олександра Юрійовича. Про це домовилися партії “Батьківщина”, “Фронт Змін” та “Свобода”. Цього кандидата, без сумніву, можна віднести до категорії “важковаговиків” у політиці. Адже з 1998 по 2002 роки він вже представляв даний регіон у парламенті. Та й на виборах 2002 року пан Данильчук мав досить пристойний результат підтримки виборців. За час роботи у парламенті та у період перебування на посаді спікера обласного парламенту Олександр Юрійович зарекомендував себе як людина, яка активно проводила благодійну діяльність та завжди допомагала у вирішенні проблем округу. Воно й не дивно, адже ця земля йому рідна: Олександр Данильчук родом з села Білка Березнівського району.

Зважаючи на підтримку людей, статус “опозиційного” кандидата та наявність фінансового ресурсу можна з упевненістю констатувати: шанси на перемогу у пана Данильчука дуже високі.

Ще одним потенційним кандидатом на боротьбу за депутатський мандат у окрузі може стати колишній губернатор Рівне нщини, “нашоукраїнець” Матчук Віктор Йосипович. Принаймні, ходять чутки, начебто пан Матчук давно приглядається до даного округу і найбільшою мотивацією вступити у виборчу гонку саме тут є високі показники “Нашої України” на виборах до обласної ради в 2010 році. Тоді на чолі списку “НУ” був саме Віктор Матчук.

Та й у період діяльності на посаді голови облдержадміністрації Віктор Йосипович нічим "поганим" населенню Сарненського, Костопільського та Березнівського районів не запам’ятався, скоріше навпаки – під час його керування будувалися об’єкти соціальної сфери, губернатор часто бував в цих районах та зустрічався з населенням.

На нашу думку, Віктор Йосипович хоча й має потенційні шанси на перемогу в даному окрузі, але вони є зовсім незначними. Стати єдиним кандидатом від опозиційних сил йому не вдалося, навіть з врахуванням того факту, що пан Матчук вів активні переговори з Арсенієм Яценюком про своє входження до “Фронту Змін”. Але Арсеній Петрович не побажав бачити Матчука у лавах своєї партії. Єдиний реальний ресурс, яким володіє Віктор Матчук, - фінансовий, але він наявний і в інших вищеназваних нами кандидатів у депутати. Отож боротьба обіцяє бути запеклою.

В цій публікації ми намагалися проаналізувати тих кандидатів, які вже розпочали передвиборчу кампанію в окрузі, або є дані про їх бажання взяти участь у виборах 2012 року. Звичайно, ще можуть бути кандидати і від партії “УДАР Віталія Кличка”, від інших політсил або ж самовисуванці. Але нам про них нічого поки що не відомо.

За матеріалами: http://rivnenews.com.ua