Українських парламентарів та кандидатів у депутати будуть міряти! На доброчесність. До цього закликають учасники громадського руху "Чесно", утвореного наприкінці жовтня 2011-го, рівно за рік до чергових парламентських виборів. Активісти взяли гасло "Фільтруй раду!", символ - часник і визначили критерії, за якими мірятимуть політиків.

На загальноукраїнському рівні діяльність руху "Чесно" координують 12 авторитетних громадських організацій, у Рівному сьогодні долучилися представники 15-ти, котрі формуватимуть регіональну раду. Місія руху - справжнє очищення українського політикуму, активісти розробили шість критеріїв, так званого "Барометру доброчесності", за якими " мірятимуть" депутатів чинного парламенту та майбутніх кандидатів у нардепи: це відсутність з його боку порушень прав і свобод людини, відповідність задекларованих доходів способу життя, незмінність політичної позиції, голосування в парламенті, непричетність до корупції та участь у роботі сесії і комітетів.

Інформацію збиратимуть у ЗМІ та безпосередньо в громадян. Долучитися закликають кожного небайдужого українця. Заради об'єктивності уся зібрана інформація до оприлюднення проходитиме три етапи перевірки: на достовірність - в аналітиків, на точність формулювань - в юристів, а потому рішення про опублікування колегіально прийматиме координаційна рада. Прагнучи високих стандартів від політиків, учасники руху обіцяють зі свого боку повну незалежність та об'єктивність оцінки кожного чинного чи потенційного обранця.

Цілковиту прозорість активісти демонструють нині у своєму бюджеті. На офіційному сайті руху можна переглянути повний звіт про джерела і розміри фінансування громадянської кампанії та про витрати. Сподіваються учасники руху й на серйозну інформаційну підтримку громадянської компанії. Адже ставлять собі за мету дійти до кожного українця у найвіддаленішому селі, де немає ні інтернету, ні кабельних телеканалів і показати йому справжні обличчя тих, хто вкотре рветься до влади.

"Міряти" політиків розпочнуть уже в березні, з чинних депутатів парламенту, адже більшість із них балотуватиметься знову. Тоді справа дійде до нових кандидатів, за списками, і за мажоритаркою. Найбільші надії учасники руху "Чесно" покладають на самих українців: сподіваються, що людям таки небайдуже і виборці профільтрують Верховну Раду і виженуть звідти політичних упирів.