Але коли дітей п'ятеро або й більше, клопотів вистачає на 24 години на добу. Чи може українська мати-героїня розраховувати на допомогу від держави? Перший місцевий побував в гостях у сім'ї, де народилися й підростають восьмеро дітей.


120307_Geroinya по rivne1

Вони люблять цукерки та печиво, але їдять їх лише раз у місяць, коли мама отримує 800 гривень пенсії та допомогу по 150 гривень на кожну неповнолітню дитину. На дорогі солодощі частіше у Варвари Невірковець бракує грошей.

У неї самої дев'ятеро братів та сестер. Жінка народилася й виросла у протестантській сім'ї, мріяла стати лікарем. Але на початку 80-х перед віруючою дівчиною зачинялися усі двері.

Та найважче, каже жінка, коли сусіди й знайомі засуджують, що народила стількох дітей. У Варвари із Євгеном їх восьмеро. Усі росли в однокімнатній квартирі. Двоє синів уже живуть окремо. А один подарував онуку.

Не засуджувати, а пишитися та удостоювати звання "Мати-героїня" жінок, які народили й виховали до восьмирічного віку п'ятьох і більше дітей, зобов'язує законодавство України. І хоча щоденна праця матері-героїні не є роботою та працевлаштуванням, жінки, які не мають жодного дня стажу роботи, можуть розраховувати на пенсію.

Нині на рівненщині проживає понад 12,5 тисячі жінок, яким присвоїли почесне звання «Мати-героїня». 166 із них у Рівному. Ще 64 чекають на присвоєння цього звання. Пільгу на оплату комунальних платежів у цій сім'ї не використовують. Квартплата та інші платежі у зимові місяці з'їдають 400 гривень. Цим дітям теж законодавство гарантує безкоштовний проїзд. Але...

Минулих років Варвару Невірковець та ще півтори сотні рівнянок Мам-героїнь із Міжнародним днем боротьби за права жінок місцева влада вітала листівками. Цьогоріч на такі привітання у скарбниці Рівного не знайшлося грошей. Але її привітають.

Виховання своїх дітей Варвара Невірковець не вважає роботою. Витрачає на них усе, що має: любов, турботу, й кожну копійку.