Для цього голова краю зібрав в одній залі чиновників та силовиків. Разом мізкували, як боротися з нелегальними старателями. І хоча проблема ця для області не нова, однак з кожним роком вона все збільшується.

Через незаконних старателів землі навкруги Клесова схожі на місячні ландшафти. Копачі, видобуваючи бурштин, залишають після себе величезні ями. Одні копають вручну кар'єри глибиною до дванадцяти метрів, інші — вимивають бурштин за допомогою мотопомп. Потім ця земля ні для чого не придатна. Крім цього, порушники завдають збитків і місцевому підприємству — вода, яку старателі використовують для вимивання бурштину, затоплює кар’єри та спецтехніку Клесівського кар’єру нерудних копалин. До того ж підприємство конкурує з незаконними копачами за робочі кадри.

Загалом таких "місячних полів" по області понад 200 гектарів.

Натомість міліціонери постійно звітують про боротьбу з незаконними старателями.

Однак усе обладнання злочинцям невдовзі повертається.

Тому Василь Берташ дав районним чиновникам та силовикам місяць часу, аби покращити ситуацію. Або ж "полетять голови". Однак, голова краю визнає — потрібно вивести бурштин з числа дорогоцінних каменів, тому вже кілька років "просуває" відповідний законопроект у столиці, який дозволить людям на своїй землі видобувати "сонячне каміння".

Крім цього, у законопроекті прописано, що люди, які добуватимуть "сонячне каміння", зобов'язуються провести рекультивацію землі.