Обласна влада Рівненщини успішно виконує завдання Президента, резюмував уповноважений Глави держави з прав дитини Юрій Павленко. Напередодні чиновник об'їхав кілька спеціалізованих закладів області. Побував у Рівненському міському будинку дитини, Мирогощанському будинку-інтернаті, Дубенській виправній колонії. А наприкінці робочого дня підсумував побачене на прес-конференції.

Рівне нщина - лідер в Україні за охопленням дітей сімейним вихованням, це більше 90 відсотків сиріт і позбавлених батьківського піклування. Від початку 2012-го в області усиновили 15-еро дітей - це втричі більше, ніж за аналогічний період минулого року. Ще 10-х прийняли в дитбудинки сімейного типу. Лідирує Рівне нщина й за кількістю багатодітних родин, в таких виховуються близько 80 тисяч дітей.

Натомість прикладом для всієї України Юрій Павленко вважає меморандум про співпрацю з аптечною мережею, завдяки якому багатодітні сім'ї мають 10 відсотків знижки на ліки. Непогано, зі слів уповноваженого, просуваються справи й з інклюзивною освітою, себто навчанням дітей з особливими потребами у звичайних загальноосвітніх школах. Нині в області створили 21 такий клас, на півтори тисячі особливих учнів. Але й це менше чверті від потреби.

Відвідини Дубенської виправної колонії, де поруч із неповнолітніми вбивцями набираються злочинного досвіду юні викрадачі мобілок, змусили Юрія Павленка окремо сказати про ювенальну юстицію, навколо якої нині чимало міфів і чуток.

Тим часом моніторинг та аналіз стану дотримання прав дітей на Рівне нщині не завершені, зауважив Юрій Павленко. Тож місцевим профільним чиновникам розслаблятися, вочевидь, зарано.