Суперечка між ректором РДГУ Русланом Постоловським та студентами університету набула нового забарвлення. Раніше причиною конфлікту було значне підвищення плати за навчання. Тепер, довчившись до бакалавра, студенти змушені ще й переукладати угоду і знову здавати вступні іспити. Сьогодні вони вдруге намагались довести незаконність таких вимог ректорату.

До участі в прямому ефірі було запрошено обидві сторони конфлікту, втім, представники РДГУ від запрошення телеканалу „Рівне 1” відмовились. Гість студії програми „На часі” – Андрій Токарський, речник громадянської мережі „Опора”, яка виступає на боці студентів. Ведуча Руслана Броновицька.

Ведуча (В): Чому ви вирішили допомогти студентам? Андрій Токарський
А. Т.: Це не ми вирішили. Студенти самі звернулися до нас за допомогою.

В: Ви вже брали участь у подібних суперечках. У НУВГП теж на одному з факультетів різко підняли оплату за навчання.
А. Т.: Так, тоді також студенти самі стали ініціаторами нашої з ними співпраці. Крім цього вони самі звернулися до прокуратури та інспекції з контролю за цінами. Громадянська мережа „ОПОРА” лише допомагала студентам у цьому. У НУВГП конфлікт ще не вичерпаний. Адміністрація університету скаржиться на нас, мовляв ми заважаємо роботі закладу. Поки що ж ми чекаємо відповіді з обласної інспекції контролю за цінами.

В: Конфлікт між студентами та ректором РДГУ спочатку полягав у піднятті оплати за навчання. Чому такі дії ректора студенти вважають неправомірними?
А. Т.: Ректорат університету підняв оплату за навчання з 1800 грн. до 8000 грн. Втім, це ще не все. Студентів змушують підписати угоду, яку укладали з університетом ще їхні батьки. Саме цей договір є діючий, оскільки він підписувався на п’ять років. Студентів змушують знову складати іспити, щоб перейти на п’ятий курс. А відтак вони автоматично відраховуються і знову вступають до вишу. Адміністрація ж в свою чергу стверджує, якщо студенти поновлюються в університеті, то повинні оплачувати навчання за новою ціною.

В.: Чому ректорат університету навпаки переконує студентів у своїй правоті?
А. Т.: Руслан Постоловський посилається на наказ міністра освіти, але цей наказ стосується лише абітурієнтів, які вступатимуть на перший курс, а не бакалаврів.

В: Студенти ж звичайно хочуть стати спеціалістами. Що вони будуть робити далі?
А. Т.: Суперечка лише розгоряється. Невдовзі ми збираємося звернутися до служби у справах захисту прав споживачів.