Відтепер всі бажаючі можуть слідкувати за станом Рівненської АЕС в режимі онлайн. Це дозволяє робити, так званий програмно-апаратний комплес "Спрут". Розробили його, практично з нуля, спеціалісти технологічних задач РАЕС. В Україні аналогів даній системі немає.

Дмитро Богданов показує, що треба робити, коли на АЕС виникає екстремальна ситуація. Він майбутній провідний інженер з управління реактором. Розповідає, в чому суть його роботи.

Це навчально-тренувальний центр Рівне нської АЕС. Тут не тільки навчають майбутніх фахівців, раз в два місяці за цими тренажерами підвищує кваліфікацію і старший оперативний персонал. Вся навчальна техніка аналогічна справжній, розповідає заступник головного інженера Павло Павлишин.

Вивчають тут і програмно-апаратний комплекс "Спрут". Його розробили та впровадили спеціалісти служби інформаційних технологій РАЕС. На станції запевняють аналогів "Спруту" в Україні немає. Дана система у режимі реального часу дозволяє відстежувати стан енергоблоків, реактора, радіаційного контролю тощо. Окрім спеціалістів, спостерігати за станом рівненської атомки, можуть і всі охочі на її сайті.

Це не єдине впровадження на РАЕС. Нещодавно там було встановлено американську систему відлякування птахів. Зумовлено це тим, що пернаті полюбляють гніздуватися на електроопорах пристанційних вузлів енергоблоків. А це може призвести до поломки, розповідають атомники.

На Рівне нській АЕС зараз розробляють і ще одну програму. Вона дозволить зберігати дані про кожну деталь на атомці - де виготовлена, коли встановлена, нинішній стан чи ж бо причину поломки.