Чому місцеві бюджети не заробляють на землі і яким чином ситуацію можна змінити, нині мудрували члени обласного комітету з економічних реформ. Адже ще з 2009-го на Рівненщині, першій в України, дозволено здавати в оренду невитребувані паї, і відповідно заробляти на цьому. Але нині в оренді перебуває лише третина із цих площ.

Їх власники або померли, або ще не набули прав. Тим часом невитребувані паї облогують, а мали би приносити гроші, переконані фахівці. Лише тридцять відсотків із невитребуваних земель здаються в оренду, від чого місцеві бюджети втрачають щонайменше 10 мільйонів гривень. А все через недопрацювання голів сільрад.

Не виключають працівники Держкомзему, що сільради не так як слід провели інвентаризацію нерозподілених паїв. Тож, із майже 40 тисяч неорендованих гектарів, частина все ж обробляється, але бюджети від того не заробляють.

Не поспішають фермери брати в оренду паї у північних районах Рівне нщини через низьку якість ґрунту. Втім, зізнаються посадовці, є й інші причини.

Така ситуація характерна північним районам і Острожчині. Найактивнішим підприємствам, які реально обробляють орендовані землі, комітетівці пообіцяли допомогу. Зокрема, під час освоєння 2 державних мільйонів, які надійдуть в область вже найближчим часом для присвоєння кадастрових номерів держактам старого зразка.