Бути чи не бути у Сарнах заводу на якому оцинковуватимуть метал вирішували місцеві депутати. Втім далеко не всі сарненчани в захваті від відкриття цього підприємства. Вони переконують, такий завод загрожує екологічному стану міста. Натомість прибічники підприємства вбачають у його відкритті лише позитив — це і нові робочі місця і матеріальна допомога місту.

Одразу два мітинги супроводжували п'ятнадцяту сесію сарнинської міської ради. Під стіни будівлі прийшли мешканці райцентру, які проти відкриття нового цеху на Сарненському заводі високовольтних опор.

Натомість. інша група пікетуючих виступає за відкриття гальванічного цеху. Ці люди працюють на місцевому заводу, де йде реконструкція. Переконують, це виробництво чи не єдина можливість їм заробляти гроші у Сарнах і не їздити на заробітки.

Тим часом у сесійній залі тривали справжні баталії навколо реконструкції заводу. Обговорення цього питання зайняло понад три години.

Керівництво заводу усі звинувачує спростовує. Переконує, від реконструкції гальванічного цеху Сарни лише виграють. Оскільки це не лише нові робочі місця, а й соціальна допомога місту. Крім цього, технологія оцинковування металу, яку будуть використовувати на заводі, зовсім не шкодить навколишньому середовищу.

Після кількагодинних суперечок — нарешті голосування. Спочатку його хотіли зробити поіменним, потім — таємним, а ще пізніще — відкритим. Зупинилися на першому варіанті. І зрештою погодилися на реконструкцію заводу. Щоправда при сплаті інвестором двох з половиною мільйонів гривень на розвиток міста.

Голова Сарн Леонтій Ніколайчук переконаний, місту потрібні інвестори. Втім не на користь їм йде таємничість. Керівництву заводу спершу варто було б розповісти людям про технологію виробництва, а вже потім розпочинати реконструкцію.

Коли ж новий завод розпочне працювати поки що не відомо. Тим часом, сарнинські депутати з фракції БЮТ мають намір зібрати підписи мешканців міста на підтримку місцевого референдуму. Аби сарненчани самі визначилися чи потрібен їм новий цех.