Наближення виборів українці відчувають не лише з підвищенням активності політиків, але і з пожвавленим рухом громадянських організацій, що фінансуються з-за кордону. Така тенденція уже кілька років поспіль притаманна для українських виборів. Так і на Рівненщину днями завітали представники громадського руху "Чесно" аби представити свою програму та план дій під час виборів до Парламенту цієї осені.

Громадських рух "Чесно" заснували рік тому, восени. Метою своєї діяльності активісти називають фільтрацію кандидатів у народні депутати. Тому перевірятимуть кожного із потенційних майбутніх народних обранців на низку критеріїв. В основі дослідження — визначити чи не є кандидат правопорушником, "тушкою", корупціонером, кнопкодавом, брехуном чи прогульником. Якщо ні — рух "Чесно" рекомендуватиме українцям за нього голосувати. Одна із дванадцяти координаторів організації, Світлана Заліщук, наголошує — ці критерії є спільними для будь-якої політичної партії. І у своїй роботі вони посилаються на досвід іноземних колег.

На Рівне нщині мажоритарників почнуть перевіряти вже за місяць. Тоді і стануть остаточно відомі усі імена місцевих політиків, що збираються податися до Верховної Ради.

Рух "Чесно" в Україні уже отримав підтримку багатьох відомих журналістів та громадських діячів. Таким чином, активісти сподіваються популяризувати громадський аудит та максимально достовірно провести перевірки політиків. Мовляв, аби у наступному скликанні Верховної Ради усі були чесними та свідомими.