В громадянській мережі ОПОРА поцікавилися як живеться співвласникам багатоквартирних будинків і знайшли чимало проблем у їхніх стосунках із комунальниками та значні прогалини в законодавстві, котре ці стосунки регулює. Але й це ще квіточки, кажуть активісти, бо вже невдовзі надавачі послуг для ОСББ стануть монополістами, а об'єднання співвласників - їхніми заручниками.

Об'єднання співвласників багатоповерхових будинків можуть стати заручниками управлінських кампаній та надавачів послуг. Принаймні у цьому переконують у Громадянській мережі "ОПОРА". Моніторити житлово-комунальну галузь тут почали нещодавно. Однак, за кілька місяців роботи, вже знайшли чимало недоліків. Саме про них намагатимуться розповідати владі.

Іван Фатич — голова об'єднання "Дружба". Розповідає, нещодавно отримав, листа від водопостачальників з вимогою встановити лічильник води на будинок. Робити цього не збирається, адже в такому випадку переплачуватиме за воду та й доведеться платити за недобросовісних сусідів. Крім цього має розбіжності у роботі і з іншими надавачами послуг.

У голови ОСББ "Учитель" Надії Горецької інша проблема. Бореться з енергетиками.

Однак це далеко не всі проблеми, з якими стикаються об'єднання співвласників багатоквартирних будинків.

Усе через недолуге законодавство, стверджують у ОПОРІ. Тому вже розробили кілька пропозицій до влади. В першу чергу, кажуть, потрібно якнайшвидше затвердити нову редакцію Типового статуту ОСББ, врегулювати питання управління і прийняття спільних рішень в об'єднанні, унеможливити стягнення "вступних внесків" за прийняття в ряди співвласників, тощо.