Систему "Рада" нарешті привезли до Рівного. Більше того — уже встановили у сесійній залі. Та от запрацює вона не скоро. Цього разу причина не у митниках, які затримали обладнання на кордоні, а у самих депутатах. Вони від неї хочуть відмовитися.

На ці механізми депутати ще торік вирішили витратити майже 300 тисяч гривень із бюджету Рівного. Це усе укупі — система "Рада". Вона на думку обранців має полегшити їм життя під час сесій. Бо рахунковій комісії складно лічити підняті догори руки, голосувати, ще й вникати у суть питань. Мусять ділити хоча б депутатські голови.

Ті ж депутати, хто до числа рахувальників не входять, час від часу зауважують на неправильний підрахунок. Усе це затягує сесії. Безпровідна система їхню тривалість має скоротити. Щоб віддати свій голос або проігнорувати питання із переліку, кожен депутат має скористатися карткою та пультом. Обдурити систему каже постачальник, неможливо.

Коли депутати та комісія побачили, що їм встановили, почали погрожувати прокуратурою. В обладнанні побачили контрабанду й зневагу до України: на пульті жодного слова українською.

Вони довго вирішували чи приймати систему "Рада" такою. Радилися, сперечалися, вимагали сертифікатів та документів з митниці. Виконавець тендеру папери не показав, але, каже, якби пульти не було сертифіковані, то фірму дискваліфікували б з тендеру.

Наліпки українською, пообіцяв постачальник, на пультах з'являться. Пообіцяли усунути й інші недоліки. Депутати й комісія у часі не обмежувала.

Та навіть, якщо усі депутатські зауваження постачальник виправить до найближчої сесії, вона відбудеться 26 червня, голосуватимуть поки депутати все одно — тягнучи руки догори. Щоб система "Рада" запрацювала обранці мусять обговорити її роботу у комісіях й внести зміни до регламенту. То ж навіть на липневій сесії найпевніше вони голосуватимуть по-дідівськи.