Саме час поповнювати організм цілим переліком вітамінів, макро- і мікроелементів та органічних кислот, котрі містить ця ягода. Чорниця неабияк поліпшує зір, нормалізує обмін речовин, нею лікують анемію і навіть подагру. Але водночас поліська чорниця, окрім унікального складу корисних речовин ,може містити небезпечні для здоров'я дози цезію-137.

Обідньої пори на рівненському продовольчому ринку застати чорницю вдалося вже тільки у міжрядді, з прилавків її розібрали ще зранку. Ці дівчата торгують ягодою з Малинського лісу, це Березнівщина. Літрова банка - 18 гривень.

Півлітри ми все ж купуємо, щоб перевірити ягоди в лабораторії. Ще півлітри візьмемо у цієї пані, її чорниця з Борщівки, це на Костопільщині.

В лабораторії ринку слова пані Галини спростовують. Довідка про рівень радіації коштує лише 4 гривні 98 копійок. Покупцям довідок не дають, але аналіз роблять цілком безкоштовно. Спочатку міряємо березнівську чорницю.

Ще менше бекерелів на кілограм у Костопільській. Хоча обидві проби - абсолютно безпечні, вміст цезію-137 - менше півсотні бекерелів на кілограм за норми півтисячі.

Гарні новини приносимо пані Галині. Жінка тішиться, що її чорниця таки чиста і безпечна, а дізнавшись справжню ціну довідки, обіцяє виправитися.

Між тим, рівнян радіацією не дуже злякаєш. Господині походженням чорниці та її безпечністю не переймаються.

Тим часом у лабораторії ринку наголошують: виміряти радіоактивність ягоди для покупця можуть за лічені хвилини і цілком безкоштовно. Щоб додому рівняни несли самі лише вітаміни, а не радіонукліди.