Шість мільйонів 200 тисяч гривень. У стільки обійшлася реконструкція вулиці Соборної у Рівному в районі пивзаводу. Субвенція з Держбюджету надійшла до міста лише у другому півріччі минулого року. І доки провели тендерні процедури, увійшли в глибоку осінь. Однак погода дорожників від виконання зобов'язань за тендером не відлякала. В результаті відремонтована дорога вже ранньої весни вкрилася вибоїнами.

Цей відрізок Соборної від мосту до будинку Офіцерів за півроку асфальтують удруге. Дорожнє полотно тут мало бути якісним ще торік у грудні. Але не склалося: дорогу не прийняли.

Щебінь на поверхні бачили і водії. Тоді містом поширилися чутки про неякісний асфальт. Мовляв той, що зрізали, розігріли й вкатали знову. Те, що асфальт верхнього покриття неякісний підтвердили фахівці лабораторії, яких запросили провести експертизу. Протягом двох тижнів ми домовлялися зустрітися у Рівному із директором фірми, що виграла тендер з ремонту Соборної. Однак зустрічі так і не відбулося. Неякісний асфальт підприємство начебто закупило у міськШЕУ. Але тут звинувачення у браці спростовують: робили асфальт із привезених матеріалів ще й під наглядом.

Ще одна ймовірна причина, чому асфальт вищербився: надто холодна із заморозками уночі погода під час робіт. На оголошений у вересні тендер подали заявки 6 фірм. Серед них місцевого комунального підприємства не було.

Тендери й ремонт доріг наприкінці року — стали уже традицією в Україні. Дороги поглинають гроші, мов губка воду. Головним міським українським дорогам далеко скажімо до якісних другорядних британських, або хоча б доріжок у парку. Ці дороги не бояться ні тисяч туристів, ні дощу, ні трафіку, ні кінських копит. В Україні так зробити не можна.

На ремонт асфальту площею 9 тисяч 300 метрів квадратних держава надала 6 мільйонів 200 тисяч гривень. Та навіть після того, як неякісний верхній шар асфальту зрізали та вклали інший, який повинен бути якісним, до дороги знову є зауваження.

Щоб отримати шанс ремонтувати Соборну хмельницька фірма відкрила у Рівному свою філію. В управлінні будівництва та архітектури обладміністрації пояснюють, вимагали цього, щоб податки залишилися у місцевому бюджеті. І попри неякісний ремонт, за товариство тут заступаються.

Поки фірмі, що виграла тендер, заплатили 3,5 мільйони гривень. Решту грошей перерахують, коли дорожники усунуть зауваження й полотно таки прийме комісія.