На Рівненщині потерпілого у бійці хочуть зробити епілептиком, переконані рідні побитого хлопця. 25-річний Андрій вже п’ятий день не приходить до свідомості - у нього кілька крововиливів у мозок, поламаний ніс та щелепа.

— Доставлений з Демидівської ЦРЛ з поєднаною лицевою травмою, з важкою черепно-мозковою травмою, забій головного мозку, перелом нижньої щелепи, — коментує Мирослав Дацишин, лікуючий лікар. — Тілесні пошкодження достатньо важкі, перебуває пацієнт у важкому стані. Вдалось мені в якісь мірі стабілізувати його, але подальший його стан прогнозувати неможливо.

А все почалося із п’яних розбірок на дискотеці у Хрінниках. Хлопці зчепились біля барної стійки, потім пішли “на розмову” за межі закладу. Після бійки Андрія знайшли ледь живого. Рідних потерпілого хвилює нестабільний стан хлопця та перебіг розслідування інциденту. Адже учасники побоїща пояснили, що травми завдали хлопцю, бо… рятували його під час нападу епілепсії.

Сестра Андрія - Галина, уже п’ятий день не покидає лікарню. Адже Андрій після бійки так і не прийшов до тями. Медики вже прооперували хлопця, а рідні шукають донорів і… правди. Вони бояться, що нападники лишаться непокараними.

— Є двоє хлопців, є да, але що вони кажуть, що вони його спасали, а що там як воно, чи вони його спасали чи вони його просто добили, а потім побачили, що діла нема і кажуть тіпа – ми його спасали, — бідкається Галина Кужель, сестра потерпілого. — Ці хлопці кажуть, що він впав, в нього епілепсія, він на цю хворобу не хворів. Я в шоці, що як так можна впасти та побити. Ладно б там з якого поверху, впав і побив голову, ладно, ну а йшов на рівному місці - трава і так побити голову, щоб в голові був крововилив і кажуть що це епілепсія. Я не знаю.

А це вже місце самої бійки. Тут Андрія з палкою в зубах побачив двоюрідний брат. Хлопці прийшли, щоб просто відпочити на дискотеці. Випили по кілька грамів. Не заперечує Павло. Власне через горілку вони й зчепились із нападниками.

— В бармена заказали по 50 грам, він налляв нам. І тут якийсь хлопець випадково вивертає мені, — переповідає події Павло Омельчук, двоюрідний брат потерпілого, свідок. — Я йому кажу: ти вибачай мене, але ти вивернув одного стаканчика. Бачу що діла з того він тоже був такий хороший, кароче нема діла і замовляю ще 50 грам ну бармену… Ну мо минут п’ять не проходить, приходить той хлопець, що я казав, що він вивернув , каже давай вийдемо. Виходимо. Там довго не розмовляли. Він мене б’є по лицю перший. Я йому у відповідь б’ю і втікаю… ну десь оттак оббіг, між палатками тако втікаю брата залишаю, потім вертаюсь дивлюсь, брат лежить. Кажу хлопці: всьо харош-хорош. А він каже: носа по-моєму зламали. Все лице в крові…

Ольга Міхньов, кореспондент: Спочатку хлопці побились ось там на дискотеці. Павло забрав брата сюди, аби вмити, але тут на них налетіло кілька молодиків. В результаті Андрія довелося рятувати медикам, адже хлопець лежав без свідомості та стікав кров’ю.

Павло каже, з переляку – втік, а коли вернувся, то біля брата було повно людей і медичка.

— Його почали перевертати, що він почав харкуліти, його почали тіпа переверніть, щоб не захлинувся, його перевернули так троха, голову там, я йому голову тримав. прибігаю , короче дивлюсь в нього в зубах палка, потім хтось її вийняв…. — пригадує Павло.

Як все відбувалось насправді нині з’ясовують правоохоронці. Вони виїхали на місце бійки вже за годину. Кажуть, одразу знайшли підозрюваних. Поки у побитті зізнався тільки один – колишній м’ясник, який раніше вже відповідав за побиття людини.

— На даний момент людина, яка нанесла тілесні ушкодження, це непрацюючий житель Радивилова Олександр, який відпочивав поблизу, — коментує Олександр Михальчук, начальник Демидівського селищного відділення міліції. — На даний момент порушена кримінальна справа за ознаками злочину передбаченого частиною 1 статті 122 карного кодексу України – це умисне нанесення тілесних ушкоджень середнього ступеня важкості, у зв’язку з тим, що експерт надав акт,в якому визначенні ушкодження середньої тяжкості. Проводяться слідчі дії, особи встановлені.

Батько Андрія чатує біля відділення міліції, бо він і писав заяву. Підтверджує – винуватці шукали зустрічі, аби уникнути покарання.

Так, щоб я був би не взявся, може, воно б пішло … В нього сказали епілепсія – я почув. Я тут, а доня в Рівному. Я тут все піднімаю, — не стримує емоцій Василь Омельчук, батько Андрія. — Тут казали, що хлопці хочуть зі мною зустрітися, дати гроші, щоб помогти. Кажу: мені грошей не треба,я їх буду садовити, мені гроші не поможуть, я достану гроші, продам все хазяйство, аби син жив. Кажу: забив, дасть гроші, не піде в тюрму, забив того,а поб’є ще другого, його треба карати.

Міліціонери поки підтверджують причетність до злочину однієї особи. Той зізнався, що лише раз вдарив Андрія у голову, а потім його ж я рятував.

— Він побачив, що під часу дару той отримав тілесні ушкодження і він почав ніби тяжко дихати вони вдвох з тим товаришем почали надавати допомогу намагалися, щоб той не захлинувся, роздвинути щелепу і витягнути язик. Це підтверджують лікарі які виїхали на місце події. Ніякої інформації про епілепсію в нас немає. І таку інформацію ніхто ніде не поширював, — переконує Олександр Михальчук, начальник Демидівського селищного відділення міліції.

У правоохоронців поки немає сумнівів, що удари наносив один чоловік. Він ще не затриманий, але таки дає пояснення і вже найняв адвоката. Андрій тим часом пережив одну операцію і чекає на іншу, але поки до тми не прийшов. Рідні ж шукають донорів, бо крові хлопець втратив чимало.