В Україні сьогодні офіційно стартувала виборча кампанія. До 9 серпня триватиме висування кандидатів у народні депутати України за партійними списками та мажоритаркою. Усіх майбутніх претендентів на парламентське крісло обіцяє поміряти на своєму "ЧЕСНОметрі" Громадянських рух "Чесно". Між тим чинну Верховну Раду активісти вже поміряли і результати нині презентують у всіх містах України.

Активісти руху "Чесно" в рамках туру Україною презентували в Рівному результати піврічного дослідження депутатів поки ще чинного парламенту на відповідність шести критеріям доброчесності: щодо порушення чужих прав і свобод, зміни політичної позиції, причетності до корупції, особистого голосування та присутності на засіданнях у парламенті, а також відповідності способу життя задекларованим статкам. Активісти руху, свідомі того, що чи не половина нинішніх депутатів сподіваються потрапити й до наступного парламенту, сподіваються, що результати ЧЕСНОметра вплинуть на позицію виборців.

Аналіз українського політикуму на депутатах парламенту в русі "Чесно" припиняти не будуть. Попереду вибори до місцевих рад, а 2015-го року - президентські. Активісти руху переконані: тим, хто захоче балотуватися, таки доведеться зважати на критерії ЧЕСНОметра, а отже - на вимоги суспільства.

Із 5-ти нардепів від Рівне нщини досьє ЧЕСНОметра немає на Матчука, котрий місяць тому сам склав повноваження. Із решти чотирьох обранців фільтру не пройшов жоден. Прокопчук та Кошин не відповідають двом критеріям із шести, Шершун та Сулковський - трьом. Щодо майбутніх кандидатів - і за списками, і особливо за мажоритаркою, котрі не були у цій Верховній Раді, то в русі "Чесно" вже почали збирати про них інформацію. Остаточні результати аналізу кожного обіцяють оприлюднити найпізніше за кілька тижнів до виборів.