Для випікання пасок використовують спеціальні металеві високі циліндричні форми з товстої жерсті, але при їх відсутності можна використовувати металеві алюмінієві каструлі місткістю 1-1,5 л, але не більші, тому що в духовці тісто може не пропектися. У старовину ж виготовляли паски у відерних формах для пасок, випікаючи їх, зрозуміло, у печі.

Готові паски прийнято рясно прикрашати глазурами, символічними написами, горіхами, цукатами або кольоровим цукровим мачком і фарбованим пшоном. Це кольорове посипання – ознака класичної паски.

ПАСКА ЦАРСЬКА
– дріжджі – 50 г
– вершки – 3 склянки
– борошно – 6 склянок
– олія вершкова – 200 г
– цукор – 1 склянка
– яйце (жовтки) – 15 шт.
– кардамон – 20 зерен
– мускатний горіх – 1 шт.
– подрібнений мигдаль, цукати, ізюм – за смаком
Розвести дріжджі в 1 склянці теплих вершків, всипати 3 склянки борошна і поставити опару. Коли опара підніметься, додати до неї розтерті з вершковим маслом і цукровим піском яєчні жовтки, додати ще 3 склянки борошна, 2 склянки вершків, товчений кардамон, мускатний горіх, мигдаль, нарізані цукати та ізюм. Добре вимісіть тісто і залиште підніматися, після чого покладіть його в змазану олією і товченими сухарями форму. Наповнити форму до половини, дати тісту знову піднятися і поставити в духовку з несильним жаром.

СИРНА ПАСКА
- 12 крутих жовтків
- 400 гр. сиру
- 400 гр. цукру
- 400 гр. вершкового масла
- ваніль.
Жовтки протерти через сито й всі добре збити міксером. Поклати марлю на друшляк, на неї викласти масу. Поставити в холодильник, щоб стікла рідина годин на 12. Перекласти на блюдо плоскою стороною вниз. Сирную паску їдять, намазуючи її на кулич.

АНГЛІЙСЬКА ПАСКА
На 2 фунти борошна покласти 1/2 фунта (200 г) вершкового масла, 1/2 фунта цукру, 1 склянка гарячого молока, вимісити. Потім влити в тісто 1/2 склянки молока з 3-4 золотниками (12,6-16,8 г) дріжджів і дати здійнятися, убити в тісто 3 жовтки й 3 білки, покласти 2 склянки коринки. Покласти у форму й поставити в піч.

ПАСКА ВЕРШКОВА
- 200 г сиру
- 200 г цукру
- 200 г вершкового масла
- 50 г родзинок
- 1 жовток
- ромова або будь-яка інша харчова есенція
- трохи горіхів
- мармелад
Вершкове масло збити з цукром. Продовжуючи збивати, додати сир і, в кінці, жовток. Перемішати з родзинками і харчовою есенцією. У глибокий посуд покласти льняну або марлеву серветку, змочену водою і змащену вершковим маслом. На дні викласти узор з горіхів, мигдаля, шматочків мармеладу. Покласти в миску сирну масу, прикрити її кінцями серветки, злегка притиснути і поставити в холодильник . Коли маса захолоне, вийняти її з глибокої миски і перекласти на дрібне блюдо, зняти серветку.

ПАСКА ВАНІЛЬНА
- 600 г сиру
- 3 стакани вершків
- 1 стакан цукру
- 0,5 паличок ванілі
Добре відпресований сир, протерти через сито, поступово влити в нього вершки, перемішати, загорнути в серветку, зв'язати її кінці і підвісити на 12 годин, аби дати стекти сироватці, що утворюється. Після цього всипати в сир цукор, товчену ваніль і все гарненько перемішати. Покласти масу в пасочницю, що вистилається тонкою тканиною, накрити дощечкою і поставити на 30 хвилин під гніт. Потім паску обережно вийняти з пасочниці, звільнити від тканини, поставити на блюдо і прикрасити зверху.

ПАСКА ЦАРСЬКА НА СМЕТАНІ
- 2 кг сиру
- 400 г вершкового масла
- 800 г сметани
- 600-800 г цукру
- 10 яєць
- 100 г ядер солодкого мигдаля
- 100 г корінки або родзинок без кісточок
- ванілін
Покласти в каструлю протертий через сито сир, вершкове масло, додати сметану і яйця, ретельно перемішати, поставити каструлю на плиту і довести масу до гарячого стану (але не доводити до кипіння), безперервно помішуючи дерев'яною лопаткою, аби маса не пригоріла. Після цього зняти з вогню і по можливості швидко охолодити, безперервно помішуючи. У захололу масу додати цукор, корінку або родзинки, розтертий мигдаль, ванілін, все перемішати, викласти в пасочницю, застелену чуть вологою марлею, і щільно ум'яти масу. Зверху поставити блюдце з невеликим вантажем і прибрати в холодильник на добу.

ПАСКА ВЕЛИКОДНЯ З ЦУКАТАМИ
– борошно – 5,5 склянки
– дріжджі – 50 г
– молоко – 1-1,5 склянки
– яйце (жовтки) – 10 шт.
– яйце (білки) – 3 шт.
– цукор – 1 склянка
– олія вершкова – 250-300 г
– ізюм (без кісточок) – 1/2 склянки
– коньяк – 1-2 ст. л.
– цукати – 1-2 ст. л.
– цедра лимона – 3 ч. л.
– або кардамон – 1 ч. л.
– або мускатний горіх (тертий) – 1 ч. л.
– ванільний цукор – 3-4 ч. л.
– сіль – за смаком
Заваріть 1/2 склянки борошна в 1/2 склянки киплячого молока, розмішайте до одержання еластичної маси. Дріжджі розведіть у 1/2 склянки теплого молока, змішайте з 1/2 склянки борошна і поставте в теплому місці приблизно на 10 хвилин. Потім приготуйте дріжджову суміш, з'єднавши одержане тісто з розведеними в молоці дріжджами, розмішайте її, накрийте рушником і поставте в тепле місце для підйому. Жовтки, цукор, сіль зітріть в однорідну масу і збийте добела. Половину цієї заливки влийте в дріжджову суміш, додайте чверть склянки борошна, вимісіть, дайте підійти протягом 1 години, потім долийте другу половину заливки і додайте ще 5 склянок борошна. Місіть тісто доти, поки воно не буде відставати від рук.
До готового тіста влийте поступово невеликими порціями розтоплене вершкове масло, вимісіть, додайте прянощі, коньяк і дайте тісту підійти вдруге. Після вторинного підняття осадіть тісто до первинного положення, додайте в нього 1/6 склянки ізюму, цукати, попередньо обвалявши їх у борошні, і дайте тісту ще раз підійти. Підготовлене таким чином тісто залийте в посипані борошном форми до половини, засипте зверху ізюмом і цукатами, що залишилися, і дайте піднятися. Обмажте яєчним жовтком і поставте в духовку на 45 хвилин.
З білків і цукру зробіть глазур і прикрасьте нею паску.