Мова про вшанування людини, яка стала одним із символів українського національно-визвольного руху, йшла не один місяць. Місцеві активісти домоглися виділення землі та зібрали кошти на постамент.

Його вбили 15 жовтня 1959 року в під'їзді будинку на вулиці Крайтмайр у Мюнхені. Медична експертиза встановила - смерть спричинила отрута. Агент НКВД Богдан Сташинський зі спеціального пістолета вистрілив в обличчя Степану Бандері струменем розчину ціанистого калію. Німецький Верховний Суд затвердив, що головним обвинуваченим у вбивстві Бандери є радянський уряд у Москві. Сьогодні, нащадки провідника українських націоналістів на Рівне нщині вирішили увіковічити пам'ять свого лідера постаментом.

Землю під пам'ятник виділила Здолбунівська міська рада. Гроші давали усі небайдужі. Перерахували частину коштів навіть з діаспори.

В березні 2010-го Віктор Ющенко присвоїв Cтепану Бандері звання Герой України за незламність духу у відстоюванні національної ідеї, виявлені героїзм і самопожертву у боротьбі за незалежну Українську державу. Це рішення викликало неоднозначну реакцію як в Україні, так і поза її межами.