22 квітня 14 тисяч вступників Рівненщини проходили перше у житті зовнішнє незалежне оцінювання - з української мови та літератури. Про те, якою була організація проведення тестів, з якими проблемами зіштовхнулися освітяни, з яким настроєм зустріли і провели цей день самі учні розповів гість студії програми "На часі" Іван Вєтров, начальник управління освіти Рівненської облдержадміністрації. Ведуча Руслана Броновицька.

Ведуча: Скільки учнів проходило сьогодні тестування на Рівне нщині ?
Іван Вєтров: В області повинні були проходити тестування 14217 вступників. Насправді оцінювалось 12971 чоловік. Це 91,3%, вище ніж загальноукраїнський показник. Якщо ж ті вступники які не прийшли, мали поважні причини, як наприклад хвороба, вони можуть спробувати свої сили наступного разу у червні.

В: Коли будуть відомі результати тестування?
І.В.: Результати будуть оприлюдненні до тридцятого травня. Якщо ж хтось з вступників отримав незадовільний бал, перездавати тестування він не може. Якщо ж оцінка задовільняє учні можуть не складати іспити в школі.

В: Спостерігачами на тестуванні були чиновники, міліціонери та інші служби. Чому?
І.В.: Це робилося для того щоб зробити оцінювання справді об'єктивним. І я хочу подякувати усім службам, які були задіяні у проведенні тестування. А тому, за результатами спостереження, я можу з впевненістю сказати, тестування пройшло на найвищому рівні.

В: Чи будете наступного разу щось змінювати у проведенні тестування?
І.В.: Сьогодні у містах вступники до пунктів тестування доїжджали самостійно. У селах їх возили за рахунок районних бюджетів. Втім, і у селах дехто з вступників самостійно добирався. Якби ж усіх їх потрібно було довозити — не вистачило б транспорту. Тому це питання будемо доопрацьовувати. Також потрібно врегулювати питання з охочиими здобути другу вищу освіту.