Рівне одне з небагатьох обласних центрів в Україні, де досі немає можливості робити штучне запліднення. Охочих скористатися такими послугами вдосталь. Лише у Рівненському обласному центрі планування сім'ї з початку року майже трьом тисячам пацієнтів поставили діагноз безпліддя. Попри це пацієнти наполегливо рухаються до омріяного батьківства, і долають усі перешкоди.

Народження дитини - це чи не найбільше щастя для подружжя. Однак, за статистикою, радості батьківства позбавлена кожна п'ята пара в Україні. Діагноз безпліддя чують близько тридцяти відсотків чоловіків та жінок репродуктивного віку. Бажаючи мати немовля, що тільки не роблять подружні пари: лікуються за різними методиками, просять допомоги у знахарів. У таких випадках медики радять проводити цикл допоміжної репродуктивної технології, чи ж бо штучне запліднення.

Та штучне запліднення по кишені не всім, це коштує десятки тисяч гривень, не враховуючи обстеження. Жителям Рівне нщини потрібно ще й тратитися на дорогу, адже в нашій області не проводять цикли ДРТ. Подекуди, подружнім парам фінансово допомагає держава.

Це дуже мало, констатують медики. Адже, тільки у Обласному центрі планування сім"ї за цей рік діагноз - "безпліддя" поставили майже трьом тисячам пацієнтам. Щоби відчути радість батьківства, більшість змушена шукати кошти. Дещо зекономити можна було б, якби відділення ДРТ було у Рівному. Причому, всі умови для цього є, констатують місцеві медики. Тож в наступному році, прогнозують, у Рівне нському перинатальному центрі матимуть змогу запліднювати штучно.

Нині в Україні діє соціальний проект "Право на батьківство:вихід є!" що дає можливість безкоштовно пройти обстеження на безпліддя. Однак, тільки в одній мережі клінік в Україні і протягом одного року.

Але і ця послуга у Рівному недоступна. Для безкоштовного обстеження доведеться їхати до столиці.