Останні вихідні курці мають для того, щоб палити будь-де. Уже з 16 грудня в Україні в силу вступають зміни до законодавства, що обмежують місця для куріння. Депутати заборонили курити у приміщеннях ресторанів, закладів культури, лікарнях, ліфтах, таксофонах, під’їздах, підземних переходах, поблизу навчальних закладів, дитячих майданчиків та стадіонів. Порушників каратимуть чималими штрафами.

З неділі сигарету підкурити будь-де вже не вдасться. Це ж стосується і куріння кальяну та електронних цигарок. Курити у кафе та ресторанах все ж дозволено, але у спеціально відведених місцях. За відсутність столиків чи приміщень для паління та наявність попільничок на столах - рестораторів каратимуть штрафом від однієї до десяти тисяч гривень. Контролювати виконання закону будуть податківці, міліціонери та інспектори із захисту прав споживачів.

Ресторатори уже готуються виконувати Закон. Бо, як показує практика - дозволяти відвідувачам курити - дорого. Це ж треба обладнати приміщення хорошою вентиляційною системою і при цьому зберегти кімнатну температуру. Тому, припускають, деяких клієнтів втратять.

У такий спосіб держава вирішила боротися із курінням. Інший підхід до курців знайшли в одній із рівненських компаній.

Андрій Шалота - курець з дев’ятирічним стажем. Закон, каже, не зменшить бажання людей палити. Сам же вирішив покинути та ще й підзаробити на цьому. Андрій - учасник акції. Тож, підписує договір та отримує тисячу гривень. Її планує витратити на новорічні подарунки близьким.

До речі, цей Закон українські депутати скопіювали у сусідньої Угорщини. Нині там немає жодного ресторану, бару чи кафе, де курці мали би право покурити. Бо встановлювати витяжки рестраторам не вигідно. Чи розщедряться наші- поки невідомо. Бажаючих там покурити, а ще поблизу навчальних закладів, лікарень, дитмайданчиків, стадіонів у ліфтах, таксофонах, під’їздах та підземних переходах за порушення штрафуватимуть аж до десяти тисяч гривень.