Обіцяного три роки чекають - так жартують українці. Рівняни чекали менше. А от витратили на очікуване з різних бюджетів вже 64 мільйони гривень. Саме стільки коштує облаштування у Рівному перинатального центру. Лікарі запевняють, що це буде сучасний медичний заклад, де зможуть виходжувати півкілограмових малят.

Ці металеві панелі у новому перинатальному центрі монтують в усіх реанімаційних та операційних. Такі кімнати називають "чистими". Вони абсолютно стерильні та герметичні, захищені від доступу неочищеного повітря, навіть двері тут відчинятимуться й зачинятимуться автоматично.

Щоб на 8-ми із половиною тисячах квадратів перинатального центру повітря було чистим, на горищі змонтували спеціальну систему його очищення й подачі.

Облаштування "чистих" приміщень уже завершують, наголошують будівельники. Зранку вони звільнять центр і тут почнуть монтувати медичне обладнання. У закладі створили нове відділення післяреанімаційного догляду та виходжування недоношених. Після відкриття медзакладу півкілограмових немовлят рятуватимуть у цих стінах, а не переводитимуть до інтенсивної терапії дитячої обласної лікарні.

Усередині січня тут чекають на комісію із МОЗу. Київські фахівці визначать день відкриття цього медзакладу. Тоді також обіцяють озвучити точну суму, у яку обійшовся перинатальний центр. Поки цифра орієнтовна — 64 мільйони гривень. Це гроші із державного та обласного бюджетів, а ще спонсорів. Нині в Україні уже працює шість перинатальних центрів, ще чотири, включно із Рівне нським, готують до відкриття. Облаштовують сучасні заклади такого типу у рамках нацпроекту "Нове життя".