Увага! Межі вашої ділянки та її кадастровий номер з'явилися в інтернеті. Будь-хто, відкривши публічну кадастрову карту, тепер може дізнатися форму власності, цільове призначення та адресу. Щоправда, довідатися скільки земель в Україні обліковується за певною людиною: народним депутатом чи олігархом, неможливо. Карта не містить персональних даних. Залишаються "секретними" також землі, що досі не отримали індивідуальний цифровий код.

Більше про землю на Рівне нщині , відтепер можна дізнатися із публічної кадастрової карти. Доступ до неї мають усі користувачі інтернету. Щоб це стало можливим, фахівці провели фотоаерозйомку усієї території України, а потім на відзнятій карті розмістили ті земельні ділянки, котрі мають кадастрові номери.

Щоправда, таких земель із унікальним цифровим кодом в області обліковується 600 тисяч. Ділянки на котрі виготовлені правовстановлюючі документи на карті позначені блакитним кольором. Тоді, як у Рівне нському районі право власності на землю оформили 76 % жителів, то в Зарічненському - лише 16 %. Решту, кажуть у місцевому Держземагентстві, виготовляти документи стимулює Законодавство.

Власники землі із кадастровим номером, ввівши його у пошукову систему на карті, можуть перевірити, чи правильно тут розміщені межі ділянки, цільове призначення та форма власності. Може з'ясуватися, що на одну і ту ж ділянку є декілька унікальних цифрових кодів, відповідно - власників, або ж вам належить частина дороги. Панікувати не варто, заспокоюють земельники, визнають: помилок є чимало. Будь-які неточності просять повідомляти.

Карту будуть доповнювати та вдосконалювати, а ще, обіцяють у Держземагентстві, у майбутньому тут з'явиться нова інформація. Щоправда, коли саме не уточнюють.

Тоді покупець точно не придбає ділянку із, наприклад, підземним газопроводом. Бо запевнення продавця, що на цій землі можна будуватися, зможе перевірити на карті. А от персональні дані включити до інформації не обіцяють. Дізнатися скільки насправді належить землі тому чи іншому українцю залишається недоступним.