Просторіше живеш - плати більше! У новий рік із новим податком... на нерухомість. За надлишкові квадратні метри держава стягуватиме майже 11 з половиною гривень за кожен. Платників обіцяють порахувати у найближчі кілька місяців, після чого розішлють всім письмові повідомлення.

Закон є, а практичного застосування - немає, кажуть ріелтори. Саме так нововведення коментують агенти з нерухомості. Цим і пояснюють застій на ринку. Адже маючи і гроші, і житло на продаж, оборутки з нерухомістю наразі не відбуваються. Агентства з нерухомості нарікають на нове і недосконале законодавство.

Разом з тим нині спостерігають ріст пропозиції великих жител на ринку. От тільки попитом воно і в докризові часи не користалося.

Разом із комірним, власникам квартир у понад 120 квадратів, та удвічі більших будинків, доведеться платити ще й податок на нерухомість. 11 гривень і 47 копійок за кожен надлишковий квадрат. До розрахунку братимуть житлову площу, право власності на котру оформлене належним чином. Для цього створили єдиний держреєстр, щоправда поки на папері.

Такі митарі обіцяють розіслати до першого липня, за несплату податку штрафувати почнуть уже з 1 вересня. Навіть відсутність повідомлення не звільнення від сплати податку. Тож митарі радять звертатись і перевіряти дані безпосередньо у податковій інспекції. Там же можна і оскаржити рішення про нарахування.

Але сказати, скільки ж людей на Рівне нщині потрапить під цей вид оподаткування, поки що ніхто не може. У реєстраційній службі ще не розібралися, що робити з даними, отриманими з бюро технічної інвентаризації. У БТІ ж кажуть, що це вже не їхнє діло. Митарі ж зазначають: порахувати, скільки людей потрапить під оподаткування, — справа не одного дня. Донині-бо ніхто таким не займався.