Проблема пияцтва та тютюнокуріння серед неповнолітніх не перестає бути актуальною у нашій країні. Не вийнятком є і Рівне. До того ж більшість підлітків, які скоїли злочини, знаходились у стані алкогольного сп'яніння. Порушуючи чинне законодавство, дуже часто цьому сприяють працівники торгівлі, відпускаючи дітям алкогольні напої та тютюнові вироби.

56-ть злочинів минулоріч у Рівному вчинили неповнолітні. Це менше, аніж у 2011 році, однак така статистика не завжди свідчить про зниження злочинності серед дітей.

Одним із напрямків профілактики, говорять правоохоронці, є застосування адміністративних проваджень щодо неповнолітніх правопорушників. Так у 2012 році адмінпротоколів склали понад 600-сот. Найчастіше, діти вчинюють дрібні крадіжки, вживають алкогольні напої, наркотичні засоби, тютюнові вироби. Однак, найгірше те, що діти можуть спокійно придбати тютюн та спиртне у магазинах. Тих, хто продає - теж притягують до адміністративної відповідальності. Втім, зловити за руку усіх недобросовісних продавців важко. Міський голова Рівного Володимир Хомко бачить власний вихід із ситуації - планує провести у місті ряд провокативних рейдів за участю неповнолітніх, аби виявити ті торгові точки, де порушують чинне законодавство.

Такі рейди матимуть право на життя, лише у випадку, якщо їх правомірність підтвердять юристи.