Оплата комунальних послуг нині витягає із кишень українців чималу частину заробітків. Тих, для чийого сімейного бюджету тарифи виявляються непосильними, в Україні є субсидія. А, наприклад, в Німеччині малозабезпеченим громадянам держава не лише повністю сплачує комунальні послуги, а й надає додаткові виплати. Як підтримують соціально незахищених громадян в європейських країнах?

Такого поняття як субсидії у Німеччині взагалі немає. Там успішно функціонує соціальна допомога для працездатних і непрацездатних осіб. Якщо людина працездатна, але заробляє менше прожиткового мінімуму чи взагалі не має роботи, вона може попросити допомогу у держави. І переважно у всіх випадках, її отримує.

Прожитковий мінімум у Німеччині 1029 євро. Відтак, навіть якщо доходи особи становлять 1000 євро, вона може звернутись за допомогою до держави. Після чого гроші надходитимуть на особистий рахунок. Щоправда, суми таких виплат призначаються у кожному окремому випадку різні. Окрім такої допомоги, малозабезпечені можуть сподіватись і на оплату комунальних послуг та кварплати. Тут теж є свої нюанси.

В Україні ж все інакше. За умови призначення житлової субсидії розмір обов’язкової плати для родини може складати 10 або 15 відсотків середньомісячного сукупного доходу.

У 2013ому році на надання субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг жителям Рівне нщини у Держбюджеті заклали 145 мільйонів 100 тисяч гривень. Це звісно не така допомога, яку отримують німці, однак як кажуть у народі, краще синиця у руках, аніж журавель в небі.