До Рівного привезли оригінали робіт Сальвадора Далі. 33 літографії геніального митця відсьогодні у доступному показі в галереї Євро-Арт. Зазвичай ці роботи прикрашають приватні зібрання 12-ох українських колекціонерів, котрі нині погодилися поділитися високим мистецтвом із народом. Сформовану експозицію назвали "Таємничі метаморфози". Її відвідувачі можуть оцінити не тільки літографії, а й більше дізнатися про художника із фільму та спеціалізованої літератури.

Це перша персональна виставка Далі в Україні. 33 літографії до Рівного передали 12-ро колекціонерів із власних зібрань. Аж два місяці роботи сюрреаліста доступні його критикам, шанувальникам та тим, хто ще нічого не знає про іспанського художника.

Знаний у Рівноу художник Анатолій Іваненко пропустити, зізнається, відкриття виставки Далі, — то ніби згрішити. Хоча він і сюрреаліст, префікс "сюр", переконаний, можна сміливо ігнорувати.

До прикладу ось ця "Тигрова лілія", то зовсім і не квітка. То уста, очі, брови й інші частини тіла повій одного із 15 борделів у Барселоні. Об'їздити усі у місті будинки розпусти заради серії "Сюрреалістичні квіти", така була забаганка художника замовнику, щоб виконати роботу. Він оригінальний і неповторний, цим і заробив собі ім'я, каже мистецтвознавець.

У експозиції представлені літографії різного періоду життя митця. Найдорожчі — перші 10 відтисків. Традиційно, із-під форми виходить аж дві тисячі. Та навіть тисячний оригінал із підписом Далі на аукціоні купують за 2-3 тисячі доларів.

Ці літографії сюрреаліст відтискав для себе, як кажуть у шухляду. Відповідно не нумерував, а позначав літерами.

Варто, радять мистецтвознавці, приглядатися і до Сальвадорових підписів олівцем. Для літографій він мав інший, ніж для документів, більш простійший. Але на кожному відтиску підписи відрізняються.