До Дня пам’яток історії Перший місцевий розпочинає серію сюжетів про історію Рівного та його пам’ятки, про свідчення минулих епох та "білі" плями в часописі міста. Одна з таких плям - так званий Бункер Коха, що залишився Рівному у спадок від німецьких нацистів. Завісу таємничості над бункером спробував припідняти Олексій Кривошеєв.

За свою історію Рівному довелося побувати у статусі столиці. Раз - навіть іншої держави. Під час Другої світової війни Рівне оголосили центром рейхскомісаріату Україна. Гауляйтером призначили друга Адольфа Гітлера Еріха Коха. Його резиденція розміщувалась у будинку теперішнього краєзнавчого музею. Про це нагадує картина польського художника, яка з тих часів висить на стіні музею.

Залишилась відтоді й інша пам’ятка. Це так званий бункер Еріха Коха. За чутками, бункер будували військовополонені, а вся вулиця в цей час була закрита для жителів міста. Мабуть, саме тому відомостей про те, коли і як будувався бункер, збереглося мало. Розповідають, він був не просто бомбосховищем для командування рейхскомісаріату. Бункер Коха - ланка в мережі сховищ, збудованих нацистами на території України.

До кінця дев’яностих бункером Коха опікувалось міністерство оборони України, але згодом його передали на баланс міста. Були охочі орендувати і навіть викупити колишню нацистську схованку. Тоді на заваді стали небайдужі до збереження історії міста. Нині бункер знаходиться у занедбаному стані, а підземні приміщення затоплені.